"Rize Çayeli, Kaptanpaşa vadisi üzerindeki köylerde/yaylalarda yapılacak tribün tipi santral çalışmaları devam ediyor. Vatandaş çaresiz. Fotoğraflar Temmuz 2007'de Çayeli Kaptanpaşa nahiyesi Uzundere köyünden geçen yayla yollarında çekildi.
"Bölgedeki 'tünel tipi baraj' çalışmaları geçen yıl başladı. Doğru dürüst bilgi veren yok. Vatandaş bu çalışmaların ne getirip ne getireceğini doğrusu bilemiyor. Çalışmaları yapan firma, Koçoğlu, Ankara'da.
"Ancak, 'Oh, yayla yollarımız ne güzel yapılıyor, artık sıkıntı çekmeyeceğiz' diye düşünenler de var doğrusu. Çünkü vatandaşı bilgilendiren yok. Bölgede yaşayanlar sadece yaz aylarında tatile gidiyor, çoğunluğu zaten İstanbul'da iş güç sahibi. Anlayacağınız, milletin kafası karışık. Herkes izliyor. Bilgi alabilecek 'yetkili' bulmak zor."
"Bilseydim, buraya santral yaptırmazdım"
İşin doğrusu biz bu filmleri daha önce de defalarca izlediğimizi, defalarca yazdık. Ama sorun bitmiyor ki. Hükümet şimdi de akarsuları özelleştirmeye girişti.
Bu çalışmalar, faaliyetler hep bu planın bir aşaması olamaz mı? Biz "Sandıkta görüşürüz" derken, bunu kastediyorduk ama gördük ki Rizeliler, AKP konusunda oldukça sadık. Rize'den bağımsız olarak adaylığını koyan Mesut Yılmaz bile 40 bin oy alabildi.
Buna rağmen, Fırtına Deresi üzerinde santral yapmakta beis görmeyen ve seçim çalışmalarında da, "Bilseydim, buraya santral yaptırmazdım" diyen Yılmaz'ın köylüleri, şimdi aynı sorunla karşı karşıyalar.
Acil iletişim
İstanbul Karadeniz Gazetesi'nden Ziya Akçal, hemşerilerine seslenmiş:
"Bakınız, bu konu, Senoz deresi üzerinde barajlar, Fırtına deresi üzerinde uzun süreden beri yapılmakta olan çalışmalarla aynı. Üstelik Fırtına vadisi sit alanı, milli park ilan edilmiş olmasına rağmen! Getirisi götürüsünü karşılamayacağı açık seçik bilinmesine rağmen; doğada bayağı tahribat yaptılar yapmasına ama Çamlıhemşin, bilhassa Şenyuva Köyü halkının duyarlılığı ve bu konuda yanlarına çektikleri sivil toplum örgütleri ile beraber verdikleri aralıksız gayretler meyvesini verdi.
"'Ne yapılabilir'e sıra gelince, en azından aynı problemle karşı karşıya olup, verdikleri uğraş sonunda kazanan taraf olan Çamlıhemşin Halkı ileri gelenleri ve onlara yardımcı olan sivil toplum örgütleri ile acil iletişim kurabiliriz."
Dereleri rahat bırakın
Senoz Deresi de, Rize üzerindeki herhangi bir dere de kurutulmamalı; akarsular özelleştirilmemeli. Su kaynakları hızla kirlenirken ve tükenirken, böyle bir girişimde bulunmanın yine tekrarlıyorum, akılla ve mantıkla açıklanabilir bir tarafı yoktur. Sucul ekosistemin ve doğal yaşamın sürmesi için dere yataklarına hiçbir müdahalenin yapılmaması şart. (UB/TK)