*Fotoğraf galerisi için tıklayın.
Şilan başlangıçta Mesude Teyze'nin bahçesini anlatmak üzere çekimlere başlamıştı. 46 yaşındaki Mesude Tutar altı çocuk annesi, boşaltılan köylerden gelen ailelerin yerleştiği bir mahallede yaşıyor. Buradaki küçük evler şimdilik yüksek yapılardan uzakta.
Mesude Teyze ailesini küçük bahçesinde yetiştirdiği sebzelerin geliriyle ve birkaç büyükbaş hayvandan elde ettiği ürünlerin kazancıyla geçindiriyor.
Şilan'ın bu konuyu seçmesine komşuları olan Mesude Teyze'yi her gün bahçede çalışırken görmesi sebep olmuş. Ancak beton yapıların her gün çoğalmasından ve kısa süre sonra Mesude Teyze'nin bahçesi gibi üretim alanlarının yok olmasından endişe ediyor.
Şilan atölyenin son aşamalarına kadar fotoğraf makinesini diğer arkadaşlarıyla paylaştığı için yeterince çekim yapamadı. Buna rağmen konuya yoğunlaşarak bir hikaye kurmayı başardı.
Şilan'ın fotoğraflarından yapılan bu seçki, Mesude Teyze'nin yetiştirdiği ürünleri özenle ayıklamasını ve tartarak satışa hazırlamasını gösteriyor. Buzağısını besledikten sonra ineği sağmasını gösteriyor. Mesude Teyze'nin mayaladığı yoğurtlarla kitapların aynı rafta yan yana duruşu, çocukların geleceğine dair taşıdığı umudu da gösteriyor. Fotoröportaj Mesude Teyze'nin bahçesinin önünde verdiği gururlu pozla tamamlanıyor. (Şilan Güneş 13 yaşında)
Xaltîka Mesûde
Şîlanê di destpêkê de dest bi kişandina wêneyên bexçê Mesûde Xanimê kir, ji bo vegotinê. Mesûde Tutar a ku 46 salî ye, xwedî 6 zarok in. Li taxekê dijî ku gundiyên gunê wan hatine valakirin, lê dijîn. Malên biçûk ên vir, hîn ji avahiyên bilind dûr in.
Xaltîka Mesûde, abora malbata xwe bi fêkiyê ku li bexçê xwe diçîne û çend dewarên ku li malê xwedî dike, pêk tîne.
Sedema ku Şîlanê ev mijar hilbijartiye ew e, ku dîtiye her roj Xaltîka Mesûde li nav bexçê xwe dixebite. Lê ditirse ku avahiyên bilind her roj pirtir bibin û bexçeyên wekî bexçê Xaltîka Mesûde, ku hilberîn lê tê kirin, nemînin.
Şîlan heta demên dawî yên atolyeyê, wênekêş bi hevalên xwe re dor bi dor bi kar dianî. Ji ber vê têra xwe wêne nekişand. Dîsa jî li ser mijarê hûr bû û çîrokek derxist holê.
Bijarên wêneyên Şîlanê, pêşî neqandina fêkiyan ji alî Xaltîka Mesûde ve nîşan dide, li ser mêzînê bi pîvanê didome, ku ji bo firtotinê amade dibin. Piştî xwedîkirina ga, bi dotina çêlekê didome. Piştre bi havênkirina şîrê ku dê bibe mast didome, ku mast û pirtûk di heman dîmenê de xwiya dikin, hêviyên pêşeroja zarokan jî nîşan dide. Hevpeyvîna bi wêne, rawestana Xaltîka Mesûde ya serbilind li ber derî diqede. (Şilan Güneş 13 salî)
* Anadolu Kültür'ün 2002'den beri kültür ve sanatın sivil alanların oluşmasına destek sağlayacağına ve çatışmalı ortamlarda barışa katkı sunacağına inanarak Anadolu'da çalışmalar yürütüyor. Açık Toplum Vakfı ve Chrest Foundation'ın da destek verdiği "Fotoğrafla Hatırlamak: Çocuk ve Gençlerle Fotoğraf Atölyeleri" projesi onlardan biri.
59 genç fotoğrafçı üç ay süren atölyeleri boyunca kendi yaşadıkları yerleri ve kendi hikayelerini fotoğraf aracılığıyla anlattı. Şırnak, Batman, Van, Mardin ve Yüksekova'dan 2011 yılına dair birer belge olan bu çalışmalar, Türkçe ve Kürtçe olarak hazırlanan kitap Anadolu Kültür tarafından yayınlandı. Bu başarılı projede üretilen fotohikayeleri, bianet'ten dizi olarak bu linkten izleyebilirsiniz.