Meslek odaları ve sendikalar ortak bir deklarasyon yayımlayarak küresel ekonomik krizden korunmak için eşitlikçi ve özgürlükçü bir kamusal politika oluşturulmasını; demokratikleşmenin hızlandırılmasını istedi.
Bugün Taksim Hill Otel'de düzenlenen basın toplantısına katılan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipler Birliği (TTB) ve Çiftçi-Sen temsilcileri katıldı.
"Krizden Çıkış İçin Sosyal Dayanışma ve Demokratikleşme Programı" başlıklı deklarasyonu okuyan KESK Genel Başkanı Sami Evren krizi görmezden gelen hükümetin, çeşitli vergi düzenlemeleri ve IMF ile yaptığı görüşmeler sonucunda sermaye kesiminin talepleri doğrultusunda adımlar attığını söyledi.
Evren, "Bugüne kadar yaşadığımız tüm krizlerin en büyük mağduru olan ücretliler, üretici köylüler ve yoksullar ise bir kez daha görmezden geliniyor" diye konuştu.
"Türkiye'nin 2001 yılında yaşanan krizin etkisinden kurtulamadan yeni bir krize girdiğini, 2001 yılında da emekçilerin 'alternatif program' önerdiğini" hatırlatan KESK Genel Başkanı, hükümetin programı ciddiye almadığını, çözüm üretmek isteyenlerin görmezden gelinmesiyle yeni bir krizin yaşandığını dile getirdi.
“Krize, işçilerin, kamu emekçilerinin, çiftçilerin, dar gelirlilerin, meslek sahiplerinin, küçük esnafın, emeklilerin, gençlerin, kadınların, kent yoksullarının, köylülerin yani toplumun geniş kesimlerinin çıkarları doğrultusunda hazırlanmış bir sosyal dayanışma ve demokratikleşme programı çerçevesinde çözüm üretmek, Türkiye’nin geleceğinin güvencesi olacaktır. Üretimi ve istihdamı teşvik eden, iş güvencesini etkinleştiren, gelir dağılımı adaletsizliğini ortadan kaldıran ve emeği koruyan önlemlere öncelik verilmelidir.”
“Yaşanan ekonomik krizlerden en çok etkilenen alanlardan birinin sağlık sektörü olduğunu” söyleyen TTB Genel Başkanı Gençay Gürsoy “daha eşit bir sağlık sistemi ve yaşam için bu talana dur demeli, bunun için eylem yapmalıyız” dedi.
Basın toplantısında konuşan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi “yaklaşmakta olan krize karşı hükümeti uyardıklarını, ancak hükümetin kendilerini ‘felaket tellallığı yapmakla’ itham ettiğini” söyledi.
Çelebi, neo-liberal politikalara karşı ortak mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizdi ve tüm örgütleri ortak bir eylem planı hazırlamaya çağırdı.
İktisatçı Mustafa Sönmez’in krize karşı önerilerinin yer aldığı bir sunum gerçekleştirdiği toplantıya Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu (Çiftçi-Sen) Genel Başkanı Abdullah Aysu ve TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı da katıldı.