Meslek odaları ve sendikalar Tuzla’daki Gisan tersanesinde test edilen filikanın halatının kopması sonucu yaşanan işçi ölümlerini protesto etmek için ortak bir basın açıklaması yaptılar.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu, İstanbul Tabip Odası (İTO) ve Liman Tersane Gemi Yapım ve Onarım İşçileri Sendikası’nın (Limter-İş) TMMOB toplantı salonunda yaptıkları açıklamayı okuyan TMMOB yönetim kurulu üyesi İlter Çelik “Tersaneleri denetlemek için bağımsız bir kurul oluşturmalı ve tersaneler periyodik olarak denetlenmeli” dedi.
“Başbakan, Bakanlar ve Denizcilik Müsteşarı istifa etmeli”
Çelik şöyle konuştu:
“Ağırlık testinin kum torbasına bağlı simülasyon düzenekli araçlarla yapılması gerekirken, insanların kum torbası olarak kullanılmaları insan hayatının ne kadar değersizleştirildiğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Şimdiye kadar sürekli işçilerin eğitimsizliğini kazaların bahanesi olarak ileri süren tersane yöneticileri, bu kazanın hem de bir denetim ve test işlemi sırasında meydana gelmesini nasıl açıklayacaklar?”
Sorumlu yöneticilerin dünyadaki benzer örnekleri gibi sorumluluğu üstlenmeleri gerektiğinin altını çizen Çelik Başbakan, Bakanlar ve Denizcilik Müsteşarını istifaya davet etti.
“Bağımsız bir kurul oluşturulmalı, tersaneler düzenli olarak denetlenmeli”
“Tuzla Tersaneler bölgesinde, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği konusunda ciddi bir yapılanma olmadığı, çalışma sistemindeki taşeronluk yapısı değişmediği, yöneticiler dahil tüm çalışanların bilinçleri artırılmadığı, bağımsız denetim kurumları oluşturulmadığı sürece ölümlerin önüne geçmek mümkün olmayacaktır.”
Tuzla'da bağımsız bir kurulun oluşturulması gerektiğini ve tersanelerin periyodik olarak denetlenmesi gerektiğini vurgulayan Çelik “TMMOB, İTO ve Limter-İş olarak bu bağımsız denetim kurumlarında görev almaya hazır olduklarını” söyledi.
“Yasa ve kamu baskısı ciddiye alınmıyor"
Açıklamada konuşan Gemi Mühendisleri Odası (GMO) genel sekreteri Erdal Kılıç “GMO iş sağlığı ve iş güvenliği kurulu üyesi iki kişinin Gisan tersanesinde denetleme yaptığını” söyledi ve ekledi:
“Filikanın test edilmesi esnasında işçilerin kobay olarak kullanılması uluslararası tüm kurallara aykırı. Ancak bizim toplumumuzda bir musibet bin nasihatten iyidir düşüncesi var. Bu ölümler yaşanmadan tersanelerde yaşanan sorunlarla ilgilenmiyoruz” dedi.
İTO yönetim kurulu üyesi Dr. Hasan Ogan da “Bu cinayetten anladığımız yasaların ve kamuoyu tepkisinin işverenlerce ciddiye alınmadığını” ifade etti.
Limter-İş Gisa tersanesi önünde eylem yapacak
Limter-İş üç işçinin ölümü, 13 işçinin yaralanmasıyla sonuçlanan kazayı protesto etmek amacıyla yarın (13 Ağustos) sabah saat: 07.30'da Gisa tersanesinin önünde bir eylem yapacağını duyurdu.(BÇ/EZÖ)
* Fotoğraflar Ruşen Fırat Güllüoğlu