51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin yönetiminden yapılan açıklamada, başvuran filmleri kabul etme ya da reddetme hakkına sahip oldukları belirtildi.
Yönetim bir filmin programa dahil edilmesine dair ölçütünü de açıkladı: “insan haklarını rencide etmeyecek, etik ve hukuki kriterleri karşısına almayacak olmasıdır.”
Festivalin Ulusal Belgesel Film Yarışması kategorisinde, Gezi Direnişi’ni konu alan Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek belgesel filmi ön jüri tarafından 15 filmlik listeye seçilmiş, ancak festival yönetiminin açıkladığı seçki de yer almamıştı.
Ön Jüri festival yönetiminin "Türk Ceza Kanunu'nun 125. ve 299. maddelerine aykırı ifade ve içerik ihtiva ettiği" gerekçesiyle filmi listeden çıkardığını bildirdi.
Filmin yönetmeni Reyan Tuvi de filmin nisandan beri Türkiye’nin birçok yerinde gösterildiğini, ama böyle “ahlaki ya da hukuki bir tartışmayla hiçbir yerde karşılaşmadıklarını” söyledi.
İletişim sorunu
Festival yönetiminin açıklamasında, belgesel ön jürisine de seslendi: “Ön jürinin seçim süreciyle ilgili bir iletişim sorunu nedeniyle, festivalimizi bu tartışmanın gölgesinde bırakmayacağına inancımızı sürdürdüğümüzün ve iyi niyetimizin bilinmesini özellikle bildirmek istiyoruz.”
Tema değil, kriterler...
Açıklamanın tam metni şöyle:
“51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin yarışmalı bölümlerine davet edilen ön jürilerin göreve davet nedeni, yönetime ve ana jürinin çalışmasına yardımcı olmak adına bir seçki iletmektir. Festival yönetimi, başvuran filmleri kabul etme ya da reddetme hakkına sahiptir. Bu konu, festival yönetmeliğinin yirmi beşinci maddesinde de belirtilmiştir. Bu madde, ‘bir festival temsilcisinin yönteme ilişkin sorunların çözümlenmesine yardımcı olmak amacıyla, ön seçici kurul karar toplantısına katılacağını’ belirtir.
“Festival yönetimlerinin bu seçkiyi, özellikle halka açık ve ücretsiz yapılacak bir gösterim programına dahil etme kriteri, insan haklarını rencide etmeyecek, etik ve hukuki kriterleri karşısına almayacak olmasıdır. Filmlerin ön jüri tarafından seçilmesinde, izleme sürecine kimse dahil ya da müdahil olmamıştır.
“51. Antalya Altın Portakal Film Festivali'ni düzenleyen komitenin sansürcü bir zihniyete sahip olmadığı ve asla olamayacağı, seçtiği ön seçici kurul üyelerinden, açık ve şeffaf ön eleme sürecinden anlaşılmalıdır.
“Festivalin seçilmiş olan uzun metraj, belgesel ve kısa metraj kategorilerinde yer alan filmlere bakıldığında da bu konudaki tarafsızlık net bir şekilde görülecektir. Festival programına davet edilmiş olan, çok güçlü ve birçok farklı konunun işlendiği filmlerden oluşan diğer belgeseller, kısa ve uzun metrajlı filmlerin gösterimiyle beraber yönetimin herhangi bir temaya değil, sadece söz konusu kriterlere göre hareket ettiği, programımızda yer alan tüm filmler üzerinden anlaşılmaktadır.
“Bizleri değerli bir seçkiyle buluşturan belgesel ön eleme jürisinin, seçim süreciyle ilgili bir iletişim sorunu nedeniyle, festivalimizi bu tartışmanın gölgesinde bırakmayacağına inancımızı sürdürdüğümüzün ve iyi niyetimizin bilinmesini özellikle bildirmek istiyoruz.” (YY)