İsrail Mescid-i Aksa çevresine getirilen güvenlik önlemlerinin tamamen kaldırıldığı açıklandı.
Metal dedektörlü kapı uygulamasına son verilmesinden iki gün sonra bu sabah demir bariyerler de alandan kaldırıldı.
Kudüs Müftüsü Şeyh Muhammed Hüseyin, Kudüs Başkadısı Vasf Bekri, Kudüs İslam Vakfı Yüksek Konseyi Başkanı Abdulaziz Salhab ile Kudüs Yüksek İslam Heyeti Başkanı ve Mescid-i Aksa Hatibi Şeyh İkrime Sabri'den oluşan heyet, Mescid-i Aksa kararını basın toplantısı yaparak duyurdu ve Mescid-i Aksa'da ibadet etmeye yeniden başlama çağrısı yaptı.
Filistinli Müslüman liderler, 14 Temmuz'daki saldırının ardından getirilen güvenlik önlemlerine tepki amacıyla boykot kararı almıştı.
Hamas’tan açıklama
BBC’nin haberine göre bu kararın ardından Gazze Şeridi'nde yönetimde olan Hamas’tan “savaş henüz bitmedi” açıklaması yapıldı.
Hamas'ın yayın organı Safa haber sitesinde yer alan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Mescid-i Aksa'nın kapılarını savunmak için canlarını feda etmek uğruna bir dakika için de olsa oradan ayrılmayan Kudüslüler bir kez daha kararlılıklarının yüceliğini gösterdiler. Halk Mescid-i Aksa'ya gelerek başarılanın korunmasını sağlamalı, ama cami için verilen savaş henüz bitmiş değil." (HK)
Mescid-i Aksa krizinde neler oldu?İsrail polisi, 14 Temmuz 2017 Cuma günü sabah saatlerinde Mescid-i Aksa'da silahlı saldırıda bulunduğunu iddia ettiği üç Filistinliyi öldürmüş, olayda yaralanan iki İsrail polisi de hayatını kaybetti. İsrail, olayın ardından Mescid-i Aksa'yı ibadete kapattı. Harem-i Şerif'in iki kapısını pazar günü açtı ancak kapılara elektronik metal arama dedektörleri yerleştirdi. Filistinli Müslümanlar dedektörlerden geçmeyi reddetti. Filistinliler, Mescid-i Aksa'nın kapılarına kurulan metal dedektörlerin güvenlik gerekçesiyle değil, Aksa ve Aksa Vakfı tarafından kontrol edilen Harem-i Şerif'te hakimiyet kurma amaçlı olduğunu öne sürerek boykot ve eylem kararı aldı. Türkiye’de ise Alperen Ocaklarına bağlı bir grup, 20 Temmuz 2017’de Beyoğlu'nda bulunan Neve Şalom Sinagogu'nun önünde “İsrail devletini protesto” eyleminde sinagog kapısını tekmeleyip kapıya taş attı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert de, 21 Temmuz 2017 günü Mescid-i Aksa bölgesinde artan tansiyonun düşürülmesi için İsrail ve Filistin tarafına çağrıda bulunarak, "İki tarafa da gerilimi yükseltecek adımlar atmamaları çağrısını yapıyoruz" dedi. Ancak 21 Temmuz günü akşam saatlerinde Batı Şeria’da Ramallah kentinin kuzeyindeki Neve Tsuf yerleşim biriminde dört yerleşimciye bıçaklı saldırı düzenlendi. İsrail ordusunun yaptığı açıklamaya göre, saldırıda iki yerleşimci yaşamını yitirdi, iki yerleşimci yaralandı. Anadolu Ajansı 25 Temmuz 2017 günü ABD Başkanı Donald Trump’ın Uluslararası Müzakereler Özel Temsilcisi Jason Greenblatt ile Netanyahu, Tel Aviv’de, Mescid-i Aksa krizinin çözümü ve Ürdün’ün başkenti Amman’daki İsrail Büyükelçiliği’ne yönelik saldırıyı görüştüğünü duyurdu. BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nikolay Mladenov 24 Temmuz günü Mescid-i Aksa gerginliğinin Cuma gününe kadar dindirilmemesi halinde, krizin başka noktalara sıçrama riski bulunduğunu söyledi. İsrail 25 Temmuz günü İsrail, Mescid-i Aksa’nın girişindeki metal dedektörlerini kaldırdı. Güvenlik bariyerleri ise 27 Temmuz sabahına kadar kaldırılmamıştı. |
* Fotoğraf: Mahmoud Ibrahem - Kudüs/AA
** Kaynak BBC, Reuters, AA