"Erol Zavar'a Yaşama Hakkı Koordinasyonu", Sincan 1 No'lu F Tipi Cezaevinde bulunan Zavar’ın bir an önce tahliye edilmesi ve tedavisinin cezaevi dışında sürdürülmesi için 17-25 Kasım günlerini, “Erol Zavar ile Dayanışma Haftası” ilan etti.
Ayan: Zavar için Sincan Yürüyüşü yapacağız
Kampanya dahilinde Cumhurbaskanı Abdullah Gül ve Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’e; Zavar'ın durumundaki hükümlülerin tahliyesini sağlamaya dönük yasal yetkilerini kullanmalarını isteyen mektupların gönderilmesi çağrısı yapıldı.
Ayrıca, Türkiye’de Başbakanlık ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları Komisyonu Başkanlığı gibi kurumların harekete geçirilmesini isteyen inisyatif, yurtdışında da, diğer hükümetler ve Avrupa Parlamentosu Başkanlığı'na da yazı yazılmasını istedi.
Koordinasyon üyesi Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İzmir Şubesi görevlisi ve psikiyatr Alp Ayan, İnsan Hakları Haftası etkinliklerinin bir parçası olarak, 15 Aralık’ta da, Ankara’da Sincan Yürüyüşü gerçekleştireceklerini söyledi.
Erol Zavar kimdir?40 yaşında ve iki çocuk babası olan Zavar, “Anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs ettiği" iddisıyla eski Ceza Yasası’nın 146/1 maddesi uyarınca müebbet hapisle cezalandırılmıştı. İlk şiir kitabı 2006’da yayınlanan Zavar, bir dönem aylık “Odak” siyasi dergisinin sahiplik ve yazı işleri müdürlüğünü yaptı.
İlk kez 1999 yılında Mesane Kanseri tanısıyla TUR-T ameliyatı geçirmiş olan Zavar'a stresli ortamlardan kaçınması ve üç aylık periyodlar halinde sistoskopi yaptırması istenmişti.
Hastalığı ağırlaştı, 15 ameliyat geçirdi
Hücre tipi olarak adlandırılan cezaevlerinde kalırken, üç ayda bir sistoskopi cihazı olmadığı veya bu tetkiki ihtiyacı olmadığı gerekçeleriyle tedavisi aksayan Zavar, F Tipi Cezaevlerinin tecrit koşullarında migren krizleri ve astım nöbetleri geçiriyor.
Zavar, dört yıl içerisinde 13'ünde 50’ye yakın kanserli tümörün çıkarıldığı toplam 15 ameliyat geçirdi.
Zavar ile ilgili kurumlar ne dedi?
Uluslararası İnsan Hakları Dernekleri Federasyonu (FIDH) Başkan Yardımcısı Akın Birdal da, "Temel ve diğer hakları açısından Erol Zavar´in ‘yaşama hakkı’ çerçevesinde ivedi olarak tahliyesi için, her şeyden önce insani bir çözüm üretilmesinde gerekli duyarlılığın gösterileceğini umuyorum” demişti.
Uluslararası Hukuk ne diyor?
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 2. Maddesi : “Herkesin yaşam hakkı yasanın koruması altındadır.”
Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasal Haklar Sözleşmesi’nin 6/1. maddesi “Her insan doğuştan yaşama hakkına sahiptir. Bu hak hukuk tarafından korunur. Hiç kimse yaşama hakkından keyfi olarak yoksun bırakılamaz” diyor. (EÖ/NZ)