Rusya'da Pussy Riot adlı feminist punk grubunun üyeleri Maria Alyokhina, Nadezhda Tolokonnikova ve Ekaterina Samutcevich, "holiganlık" suçlamasından haklarında yedi yıl hapis istemiyle karşı karşıya.
19 Nisan'da ilk duruşmaları yapılan ve halen tutuklu olan üç feminst punk kadının serbest bırakılması için dünya çapında eylemler yapılıyor.
İstanbul'da da 26 Nisan Perşembe günü saat 13.00'da İstiklal Caddesi'ndeki Rusya Konsolosluğu önünde bir protesto düzenlenecek. Çağrıcılar, tüm hak savunucularını "Rusya'da LGBTT bireyleri ve destekçilerini sindirmeye çalışan ve tutuklayan, Pussy Riot gibi kendine muhalif her sesi baskılamaya çalışan Rus hükümetine karşı seslerini yükseltmeye" çağırıyor.
Pussy Riot kimdir?
Pussy Riot, Ekim 2011'de kurulan Rusyalı bir feminist punk eylem kolektifi. Şehir merkezlerindeki işlek noktalarda gerilla konserler düzenleyerek Rusya'daki hak ihlallerini eleştiriyorlar. El örgüsü renkli kar maskeleri takan aktivistler, protestolarında CEDAW sözlemesi, Uluslararası İnsan Hakları Sözleşmesi ve Rusya anayasasındaki toplumsal cinsiyet eşitliği, demokrasi ve ifade özgürlüğüne dair prensipleri de hatırlatıyorlar.
Ne olmuştu?
21 Şubat 2012'de Pussy Riot, Moskova'da bir katedralde "Bakire Meryem Feminist Oldu/ Bakire Meryem, Putin'i Tarumar Et" nakaratlı bir "punk duası" seslendirdi. Birkaç dakika süren eylemde, grup üyeleri güvenlikler tarafından dışarı çıkarıldı. Aynı gün internete yükledikleri eylem videosu bir günde 600 bin kişi tarafından seyredildi.
4 Mart 2012'de, başbakanlık seçimlerinin olduğu gün grup üyelerinden çevreci aktivist Alyokhina ve sivil haklar aktivisti Tolokonnikova gözaltına alındı. İkisi de "susma haklarını" kullandı ve açlık grevine girdiklerini açıkladı.
14 Mart 2012'de görülen davada, mahkeme önünde Pussy Riot'a destek olmak için gelen aktivistler, kilise aktivistlerinin saldırısına uğradı. Dinciler, grubun destekçilerini tartaklayıp "kutsal su" ile yıkamaya çalıştı. Pussy Riot üyelerinin 24 Nisan'a kadar tutukluluğunun devamına karar verildi.
15 Mart 2012'de, davada tanık olan Samutcevich de tutuklandı. O da susma hakkını kullandı.
19 Mart 2012'de üç kadında illegal olarak 24 saat videolu gözetim altında olduğunu bildirdi. Alyokhina ve Tolokonnikova, ebeveynlik haklarının ellerinden alınmasıyla tehdit edildiklerini söyledi. Kilise ise yaptığı resmi açıklamada, bu "kafir kadınlara" karşı en sert önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.
28 Mart'ta Samutsevich'in tutukluluğa itirazı reddedildi. 3 Nisan'da Uluslararası Af Örgütü, kadın aktivistlerin serbest bırakılması için bir basın açıklaması yayınladı.
19 Nisan'da yapılan duruşmanın ardından üç kadın activist hala cezaevinde. (ÇT)
* Kilise eyleminin videosu için tıklayın.
* Pussy Riot'a destek için açılan etkinlik sayfasına ulaşmak için tıklayın.
* Uluslararası web sitesi için tıklayın.