Mersin Barosu avukatlarından Tufan Kurt konuyla ilgili olarak, "Türk Medeni Kanunu'nda kimlerin evlendirme işleriyle görevli olduğu 134. madde de belirlenmiştir. Türk Medeni Kanunu'nun 143. Maddesi'nde ise aile cüzdanı gösterilmeden evlenmenin dini tören yapılamaz hükmü yer alır. Ayrıca yeterli olmamakla beraber TCK'nın 237. Maddesine göre, aile cüzdanını görmeden dini tören yapanlar cezalandırılır" dedi.
"Akel cami imamı suç işliyor"
Kurt, "İmam nikahını reklamla ve teşhirle teşvik etmek kanunen suçtur" ifadesini kullanarak şunları söyledi:
"Valiliğin Türkiye Cumhuriyeti'nin laiklik ilkesine aykırı bir durum oluşmaması için elinden geleni yapması gerekiyor. Anayasa'ya ve Türkiye Cumhuriyeti'nin özelliklerine aykırı davranan bu tip kuruluşlara mutlak surette bir denetim ve ceza uygulamalarıyla bu sorunun önüne geçmesi şarttır".
Kanun boşluklarla dolu
Kurt, imam nikahını yasalara aykırı şekilde yapanları TCK'nın cezalandırdığını ancak bu cezaların yetersiz olduğunu ifade ederek, özellikle Türk Medeni Kanunu'nun 141. Maddesinde yer alan, "Tören evleneceklerin istemi üzerine evlendirme memurunun uygun bulacağı diğer yerlerde yapılabilir" ibaresinin suistimal edilebileceğine dikkat çekti.
Özellikle kadınları yasal haklardan yoksun bırakan imam nikahının yasal olmadığını belirten Mersin Kadın Sorunlarını Araştırma Merkezi (MERKAM) Başkan Yardımcısı Güzin Tüel, " Toplum da sadece imam nikahıyla aile birliğinin kurulması yasal olarak mümkün değil. Aynı zaman da kadının sosyal haklarının gasp edilmesi nedeniyle biz MERKAM olarak imam nikahının karşındayız" dedi.
MERKAM Başkan Yardımcısı Tüel, Akel Camii'ndeki tabelayla ilgili olarak da üniversitenin yaptırım gücünün olmadığını, sadece eleştiri yapabileceklerini belirterek, "Zaten bu hukuksal bir konu. Olay mevcut yasalara aykırıdır. Yetkili merciler gerekeni yapacaktır" ifadesini kullandı.(UK/EÜ)