Mersin Üniversitesi’nde öğrencilere açılan soruşturmalar ve soruşturma süresince “tedbir amaçlı okuldan uzaklaştırma” kararının geri çekilmesi talebiyle dün eylem vardı. Eylem sonrası on kişilik heyet talepleri rektör yardımcısına iletti.
Kampüs içindeki yürüyüş ve kapıdaki basın açıklamasına öğrenciler ve Eğitim Sen Mersin Üniversitesi Temsilciliği’nin yanı sıra haklarında tedbir kararı verilen öğrencilerin aileleri ve BDP’li adaylar da katıldı.
Aileler, Tedbirli Aileler imzalı “Çocuklarımızın Yanındayız” yazılı pankart taşıdı.
“Talepler yerine getirilsin”
Mersin Üniversitesi’ndeki yurtta kalan Feride Özyağ adlı kadın öğrenci enfeksiyon nedeni ile Bahar Salim ise tamamlanmayan yurt yolundaki trafik kazasında hayatını kaybetti. Öğrencilerin ölümlerin devam etmemesi için yaptıkları eylemler 19 Aralık 2013’te rektörlük işgaliyle sürdü.
Rektör yardımcısı öğrencilerin soruşturma açılmaması maddesi de yer alan taleplerini kabul eden bir kağıt imzaladı ancak 121 öğrenciye soruşturma açıldı. Hakkında soruşturma açılan 27 öğrenciye tedbir kararı verildi. Tedbir kararı nedeniyle okula giremeyen öğrenciler, kapı önünde nöbet tutuyor. Fakültelerde ise boykotlar yapılıyor.
"Oğlum hırsız değil”
Tedbirli Aileler inden Semra Seçkin, soruşturmalar ve tedbir kararıyla ilgili şunları söyledi; "Benim oğlum hırsız değil. Oğlum ve arkadaşları yolsuzluk yapmadı, hırsızlık yapmadı. Ölen iki arkadaşları için buradalar. Tedbir kararı derhal kalksın. Eğitim hakları engellenmiştir."
Heyet, rektör yardımcıları ile görüştü
Açıklamanın ardından aileler, tedbir kararı verilen öğrenciler ile emek ve demokrasi temsilcilerinden oluşan on kişilik heyet Rektör ile görüşme talebinde bulundu. Heyet, Rektör Yardımcıları ile konuştu.
Rektörlük binasında gerçekleşen görüşme boyunca öğrenciler üniversite girişini trafiğe kapatarak oturma eylemi düzenledi.
Konuşmadan çıkan sonuçları Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Büyükşehir Eş Başkan Adayı Avukat Bedri Kuran açıkladı:
"Mersin Üniversitesi disiplin kurulunun verdiği kararlar öğrencilerin aleyhinedir. Mersin İdare Mahkemeleri tarafından yürütmesi durduruluyor, iptal ediliyor. Biz buna karşılık öğrenci arkadaşların cezalarının Mersin İdare Mahkemesi tarafından onaylanmadığı sürece yürütmesinin yani infazının durdurulmasını talep ettik. Dikkate alacağız, tartışacağız, dediler."
“Verdiği sözleri hatırlattık”
Heyette yer alan öğrencilerden İsa Uğur Erdoğan ise konuşma hakkında şunları söyledi;
"Rektör yardımcıları adına Yüksel Özdemir konuştu; ‘Yurt bizim sınırlarımız içerisinde değil. Verdiğimiz kararlar hukuki’ dedi. İşgal günü imzaladığı kağıdı göstererek ‘Bunlar benim değil’ dedi. Soruşturmaları geri çekmezlerse yazılı olarak tebliğ edildiğinde süresiz dönüşümsüz açlık grevine gireceğimizi söyledik. Yüksel Özdemir bize ‘Bunu yapmayın’, ailelere de ‘çocuklarınızın arkasında durmayın’ dedi. "
Görüşmeye giren Kerem Çiçek ise Yüksel Özdemir’in imzaladığı kağıt ile ilgili ‘Ben bunu saat 11’de imzaladım. İmzaladıktan sonra işgal oldu’ dediğini aktardı.
“O gün verdiği sözleri hatırlattık. Konuşma baştan sona olumsuz geçti. İlk alınan ceza kararı ile ilgili 26 arkadaşa iki dönem uzaklaştırma, 49 arkadaşımıza ise bir dönem uzaklaştırma kararı vermişler. Daha sonra ise alınan kararla tedbir alanlar için bir dönem; 49 kişi için ise bir ay ve bir hafta uzaklaştırma kararı verdiklerini belirttiler.” (RYÇ/BK)