Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu, Mersin'de 5 Temmuz'dan itibaren hayata geçirilecek olan Aile Hekimliği uygulamasının birinci basamak sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesi anlamına geldiğini belirtti.
Yönetim Kurulu adına yapılan yazılı açıklamada, uygulamanın bir an önce durdurulması, birinci ve ikinci basamak sağlık kurumlarında finansmanı genel vergilerle sağlanan nitelikli kamu sağlık hizmeti verilmesi istendi.
Sağlıkta dönüşüm ve aile hekimliği uygulamasının sağlık hizmetlerinde yıkım yaratacağını belirten açıklamada, "Parası olanın daha iyi sağlık hizmetlerine ulaşacağı bir sağlık hizmeti ülkemize ve sağlık çalışanlarına fayda getirmez" denildi.
"Sağlık hizmetleri kamu eliyle verilmeli"
İhtiyaç duyan herkesin sağlık hizmetlerine ulaşabilmesi için sağlık hizmetlerinin esas olarak kamu eliyle verilmesi gerektiğini vurgulayan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
- 2002'den beri Dünya Bankası ve IMF'nin isteğiyle Türkiye'de sağlık hizmetlerinde bir dönüşüm yaşanıyor. Devlet hastaneleri Kamu Hastane Birlikleri adı altında özelleştiriliyor, sağlık ocakları kapatılarak Aile Sağlığı Merkezlerine dönüştürülüyor.
- Sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için herkesin pirim ödeyerek Genel Sağlık Sigortasına sahip olması ve ayrıca cebinden para ödemesi gerekiyor.
- Pilot uygulamalarda aile hekimliği yapan hekimlere yüksek ücretler ödenerek hekimlerin yaşanan yıkıma direnmesi önleniyor. Halkın tepkisini çekmemek için çağdaş bir sağlık hizmetinde olmazsa olmaz olan sevk sistemi kaldırıldı, sosyal güvencesi olan herkesin istediği sağlık kurumuna gitmesi serbest bırakıldı.
- Sağlıkta dönüşüm projesi tamamlandığında ne hekimler bu kadar yüksek ücret, ne de vatandaş bu kadar serbest sağlık hizmeti alabilecek.
Sağlıkta yaşanan dönüşümün sağlık hizmetlerini kamu hizmeti olmaktan çıkarıp özelleştireceğini vurgulayan açıklamada, bunun kanıtı olarak da geçen yedi yılda Türkiye'de gayrisafi milli hasıla iki kat arttığı halde sağlık hizmetlerine ayrılan paranın beş kattan fazla artarak yıllık 50 milyar lirayı geçmesi gösterildi. Açıklamada, sağlık hizmetlerine ayrılan paranın büyük bir kısmının ilaç ve tıbbi teknoloji firmaları aracılığıyla Türkiye dışına çıktığı ifade edildi.
Sağlık Bakanlığı, "Sağlık hizmetleri güçlenecek" diyor
Sağlıkta dönüşümün bir parçası olan 2006'dan beri bazı illerde uygulanan Aile Hekimliği'nin 2010'un sonunda Türkiye'nin tamamında uygulanması planlanıyor. Sağlık Bakanlığı, "Türkiye'de birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmek ve verilen sağlık hizmetinin kalitesini artırmak için Sağlık Ocaklarının yerine Aile Hekimliği uygulamasını getirmeye çalıştığını" savunurken Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu, Aile Hekimliği uygulamasının birinci basamak sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesi anlamına geldiğini savunuyor. (BB)