Mersin'de yayın yapan Radyo Ses, Türkçe dışı dil ve lehçelerde sınırlandırmaların kaldırılmasıyla birlikte Kürtçe Kırmançi, Zazaca ve Arapça yayına başladı.
Radyonun genel yayın yönetmeni Feride Bilgiç 7 Ocak'ta bu üç dilden yayın yapmaya karar verdiklerini, 15 Ocak'ta da Radyo Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) başvuru yaptıklarını ancak daha fazla vakit geçirmeden yayına başladıklarını söyledi.
"Bildirimi yaptıktan sonra hemen yayına başladık. Yayınlarımıza süre açısından bir sınır koymadık" diyen Bilgiç, bianet'e şu an itibariyle dört Kürtçe programa, bir Zazaca programa ve bir de Arapça programa yer verdiklerini açıkladı.
"Başta biraz kaygılıydık ama..."
1994 yılında Şok Radyo ismiyle yayın hayatına başlayan ancak 1999'dan beri Radyo Ses adıyla yayın yapan bir radyo olarak anadilde yayına başlarken endişeleri olduğunu ifade eden Bilgiç şöyle konuştu.
"Aslında başta kaygılarımız vardı. Dinlenme oranlarımız etkilenir mi? Bize reklam veren şirketler kaygılanıp reklamlarını keserler mi? Mersin'de 17 yerel radyo arasında diğer dillerde yayın yapan tek kuruluş olarak, acaba bize dönük idarenin ve Emniyetin yaklaşımı ne olur? Ancak bu kaygılardan yola çıkarak yayın yapmadık. Bir şeyleri ihmal etmenin doğru olmadığını düşünüyorduk."
"Şimdi durum gayet iyi, reklam verenlerde de azalma olmadı. Hatta dinlenme oranlarımız arttı ve çok sayıda dinleyici telefon ederek yayınlarımızı takdir ettiklerini söylüyorlar. Adımızın Radyo Ses olması gibi tüm renk ve kültürleri yansıtmak istiyoruz."
Radyoda yer verilen programlar
- Hafta içi saat 19.00'te Kırmançi haberler (Nuçe), Feride Aslan Bilgiç hazırlıyor.
- Kürtçe ve Türkçe şiir ve sanat programı Helbestyar'a her cuma 21.00-22.00 arası yer veriliyor. Umut Baran hazırlıyor.
- Hasan Biber-Şemsl Ceber, her Perşembe 19.00-20.00 arası Arapça Sosyal ve kültürel programına yer veriyor.
- Çiğdem Göksoy'ın yapımcısı olduğu "Kadının Rengi" Türkçe kadın programı her Perşembe 10.00-11.00 arası yayımlanıyor.
- "Lom u dem" (zaman ve söylem) adlı Zazaca programı yazar ve öğretmen Doğan Munzur hazırlıyor. Program her Çarşamba 22.00-23.00 arası yayımlanıyor.
- Sosyolog Ahmet Gegez'in hazırladığı "Zıman u Cıvak" (Dil ve Toplum) programı Kürtçe'nin tarihçesini aktarıyor.
- "Xemla jiyane" (Yaşamın Güzellikleri) adlı kadın programı, Cumartesi saat 10.00-11.00 de yer veriliyor.
14 medya RTÜK'ten onay aldı
Vatan gazetesinden Hale Gönültaş'ın haberine göre, RTÜK'ten onay alan 14 yerel televizyon ve radyo kuruluşunun durumu bugün netleşiyor. Bu kuruluşlar şunlar:
Cemre FM (Mardin; Kırmançi-Zazaca), Radyo Ses (Mersin; Kürtçe-Zazaca-Arapça), Radyo Net (Şanlıurfa; Kırmançi-Zazaca-Arapça), Çağrı Fm (Diyarbakır; Kırmançi-Zazaca), Gün Radyo (Diyarbakır; Kırmançi-Zazaca), Nur FM (Diyarbakır; Kırmançi-Zazaca), Gün TV (Diyarbakır; Kırmançi-Zazaca), TV 21 (Diyarbakır; Kırmançi-Zazaca), ART TV (Diyarbakır; Kırmançi-Zazaca), Söz TV (Diyarbakır; Kırmançi-Zazaca), Can TV (Diyarbakır; Kırmançi-Zazaca), Can Radyo (Diyarbakır; Kırmançi-Zazaca), Aktüel FM (Diyarbakır; Kırmançi-Zazaca), Aksa FM (Diyarbakır; Kırmançi-Zazaca). (EÖ)