Türkiye'nin ilk nükleer santrali olması planlanan Mersin Akkuyu nükleer santral projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna karşı açılan davalar devam ederken temel atma töreni yapıldı.
Temel atma törenine tepki gösteren nükleer karşıtları, inşaat alanının kapısını tutarak içeride bulunanların dışarıya çıkmasına engel oldu. Polis göstericilere TOMA'larla su sıktı. Göstericiler bir süre sonra dağıldı.
Bugün yapılan tören kapsamında temeli atılan denizhidroteknik yapılarının anahtar teslimi projelendirilmesi ve inşası ihalesini Cengiz İnşaat kazanmıştı.
Akkuyu Nükleer Deniz Yapıları’nın Gülnar ilçesinde yapılan temel atma törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya Devlet Nükleer Şirketi Rosatom Genel Müdürü Sergey Kiriyenko, Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Fuad Akhundov ve diğer üst düzey yetkililer katıldı.
Taner Yıldız, Akkuyu'nun deprem bölgesinde olmadığını, buna rağmen santralin 9 büyüklüğündeki bir depreme göre dizayn edildiğini ve inşaatında 10 bine kişinin çalışacağını ifade etti.
Rosatom Genel Müdürü Sergey Kirienko da "Fukuşima'da yaşanan sorunlar göz önüne bulundurularak yeni bir teknoloji üretildi. Bizim burada yapacağımız santral Fukuşima'da olsaydı, yani depremi yaşasaydı bu santrale bir şey olmazdı" dedi.
Davalar sürüyor
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), Türkiye Barolar Birliği (TBB), Türk Tabipler Birliği (TTB), Greenpeace ve Ekoloji Kolektifi’nin Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna karşı açtığı davalar devam ediyor.
Açılan davalarda, ÇED raporunda atık konusuna dair yeterli bilginin bulunmaması, herhangi bir kaza durumunda ekonomik ve sosyal sorumluluğu kimin alacağının belli olmaması, deprem risk değerlendirilmesinin yapılmamış olması ve deniz ekosistemine etkilerinin bilimsel yöntemlerle araştırılmamış olması gibi gerekçeler sunuldu. (NV)
* Fotoğraf: twitter