Mersin'de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) il örgütü binasını işgal eden Akdeniz Çivi fabrikası işçileri sabaha karşı binaya giren çevik kuvvet ekiplerince binadan çıkarıldı.
57 işçi Perşembe sabah saat 08.30’da sendikalaşma çabaları nedeniyle işlerine son verdiğini söyledikleri fabrika sahibi Serhat Dövenci'nin Yenişehir İlçesi Parti Meclisi üyesi olduğu CHP İl binasını işgal edip kapıları kilitlerek direnişe başladı.
CHP İl Başkanı Yılmaz Şanlı'nın binayı boşaltmaları talebini geri çeviren işçilere polis 5 dakika süre tanıdı. İşçilerin binayı boşaltmamaları üzerine kapıyı kıran çevik kuvvet birlikleri saat 03:00 sıralarında il örgütüne girerek işçileri gözaltına aldı ve emniyet müdürlüğüne götürdü.
Neden işgal?
Akdeniz Çivi fabrikası işçileri Birleşik Metal İş sendikasında örgütlenme çalışmalarını tamamlayarak 14 Ekim'de Çalışma Bakanlığı'na yetki belgesi için başvuru yapmışlardı. Çalışanların sendikada örgütlendiğini öğrenen işveren, işçi temsilcilerinin verdiği bilgiye göre 27 Ekim'de işçileri teker teker yanına çağırarak kendi istekleriyle istifa etmelerini istedi.
İşçilerin direnişe geçmesi üzerine işveren "kriz dolayısıyla işyerini küçültme" gerekçesiyle imalat birimlerini başka bir yere taşıdı. Uzlaşma çağrılarına ve CHP'nin sorunu çözmesi taleplerine yanıt alamayan işçiler de sorunlarına kamuoyunun ilgisini çekmek amacıyla Perşembe sabahı Mersin CHP il örgütü binasını işgal ettiler.
İçerideki görevlileri dışarı çıkartan işçiler kapıları kilitleyip giriş çıkışları engelledi. Dışarıda kalan 3 işçinin arkadaşlarına katılmasına polis izin vermeyince polis ve işçiler arasında kısa süren bir arbede yaşandı.
Dışarıda kalan işçiler ve demokratik kitle örgütleri direnişe parti binasının önünde sloganlarla halaylarla destek verdi.
Birleşik Metal ne diyor?
Birleşik Metal-İş şube başkanı Seyfettin Gülengül CHP il binasının işgal edilmesinin fabrika sahibinin CHP Yenişehir İlçesi parti meclisi üyesi, işletmenin mali müşavirliğini de CHP il başkanının yapmasıyla ilgili olduğunu söyledi.
Gülengül, "kurban bayramı öncesi iş başı yapılacağına dair söz vermişlerdi ama sözlerini tutmadılar, onun için buradayız" dedi. CHP Parti Meclisi üyeleri ve işverenle emniyet müdürünün de katıldığı bir görüşme yapıldığını açıklayan Gülengül, görüşmede işçilerin bir an önce sendikalı olarak işbaşı yapmasını talep ettiklerini, işverenin ise "sadece 30 işçiyi işe alabilirim" diye yanıt verdiğini söyledi.
Gülengül, ayrıca CHP Mersin Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı İsa Gök ile görüşmesinde, Gök'ün kendilerini "bunun bedelini ödersiniz" diyerek tehdit ettiğini, "bu zamana kadar birçok bedel ödedik yine ödemeye hazırız" diye karşılık verdiğini de belirtti.
Gülengül, "CHP yöneticilerini işçilerin yanında olmaya çağırıyorum. Bizi tehdit ettiklerini sanıyorlar. Bu tutumlarından vazgeçmeliler," dedi.
Direnişteki işçilerin aileleri parti binası önünde direnişe destek verirken CHP yöneticileri "durum partiyi rencide etti, işe geri almaya niyetli olduğumuz 30 işçiyi de işe almaktan vazgeçiyoruz" diye açıklama yaptılar. (AH/EK)