Fotoğraf: Marck Dickey, mahsur kaldığı mağarada/EuroNews videosundan kayıt
Keşif çalışması için 3 Eylül'de Morca Düdeni'ne inen Mark Dickey yaklaşık 1.276 metre derinlikte mide kanaması geçirdiğini bildirmiş ve tahliyesi için uluslararası işbirliğiyle kurtarma ve sağlık ekipleri çalışmaya başlamıştı.
CNN'in haberine göre, Türkiye Afet ve Acil Durum Yönetimi Kurumu'ndan (AFAD) Recep Salcı, Salı erken saatlerde Mark Dickey'in, düdenden çıkarıldığını ve "dışarıda bir kurtarma görevlisinin elinde" olduğunu söyledi. Dickey'in "İlk bakışta iyi görün[düğünü]" söyleyen Salcı, mağaracının bir helikopterle Mersin hastanesine götürüleceğini açıkladı.
Türkiye Mağaracılık Federasyonu, Dickey'in Morca Vadisi'ndeki 1.276 metre derinliğindeki Morca Düdeni'ndeyken bir mide ve bağırsak kanaması olduğundan kuşkulandığı şiddetli bir mide ağrısı geçirdiğini 2 Eylül'de Avrupa Mağara Kurtarma Birliği'ne (ECRA) ilettiğini öğrendiklerini söyledi.
Cumartesi günü en az 200 yardım çalışanı tarafından yönetilen uluslararası bir kurtarma operasyonu başlatıldı. ECRA, operasyonun mağarayı yedi bölüme ayırmayı ve aralarında ABD, Macaristan, Polonya, Romanya, Ukrayna ve Türkiye'nin de bulunduğu farklı ülkelerin kurtarma ekiplerine çeşitli derinliklerde sorumluluk vermeyi planladığını söyledi.
Kurtarma ekipleri Dickey'i bulunduğu derinlikten yüzeyin 180 metre altına kadar çıkardıktan sonra mağaradan aldı.
Türkiye Mağaracılık Federasyonu, Pazartesi günü Dickey'in "bu gece veya yarın" tamamen kurtarılmış olacağını bildirmişti.
Dickey'e mağaranın içine giren kurtarma ekiplerinden bir doktor eşlik ediyor ve kurtarma ekibi kurulan bir iletişim hattı aracılığıyla onlardan anlık mesajlar alıyordu.
Dickey, kendisinin kurucusu olduğu, mağaracılara yönelik kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Caving Academy'nin (Mağaracılık Akademisi) web sitesinde verilen bilgiye göre, 10 yıldır çalıştığı Ulusal Mağara Kurtarma Komisyonu'nda eğitmenlik yapıyor. Ayrıca Avrupa Mağara Kurtarma Derneği'nde tıbbi komisyon sekreteri ve Mağaracılık Akademisi'nde yürütme görevlisi.
1990'larda mağaracılığa başlayan Dickey ABD'de 20 farklı eyalette ve 10 farklı ülkede mağaralarda keşif yaptığını söylüyor.
Anadolu Ajansı'nın haberine göre tahliye çalışmalarına, Türkiye'den AFAD, UMKE, jandarma ve Avrupa Mağara Kurtarma Derneği (ECRA) ile Türkiye Mağaracılık Federasyonu ekipleriyle beraber Türkiye dışında 8 ülkeden 196 arama kurtarma uzmanı katıldı.
(AEK)