*Fotoğraflar: ESA.
BepiColombo olarak bilinen iki bağlantılı sonda, Merkür'ün ilk görüntülerini 1 Ekim Cuma günü geç saatlerde, gezegenin etrafında zum yaparak yakaladı.
Karşılaşma, Avrupa ve Japonya'nın uzay ajanslarının ortak bir çabası olan ve 2025'te gezegenin yörüngesine girmek için yeterince yavaşlamayı hedefleyen BepiColombo'nun altı Merkür uçuşundan ilki oldu.
BepiColombo, Merkür'ün ilk resmi fotoğrafını 19:44'te çekti.
Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) göre, sonda gezegenden yaklaşık 1.502 mil (2.418 kilometre) uzakta olduğu için siyah beyaz bir navigasyon kamerası olan Mercury Transfer Modülü İzleme Kamerası ile görüntü aldı.
İlk kez bu kadar yakın
Sadece 10 dakika önce, araç EDT saati ile19:34'te gezegenin 124 mil (200 km) yakınından geçerek Merkür'e en yakın yaklaşımını yaptı.
BepiColombo'nun fotoğrafında Merkür'ün yüzeyinde düzinelerce krater ve uzay aracının yapısı görülüyor.
Space.com'un haberine göre ESA yetkilileri, "Gösterilen bölge, lavlarla dolup taşan Sihtu Planitia da dahil olmak üzere Merkür'ün kuzey yarımküresinin bir parçası" derken şu bilgileri verdi:
- Burası, çevresinden daha pürüzsüz ve daha parlak olan yuvarlak bir alan, Calvino kraterinin çevresindeki Rudaki Ovaları olarak adlandırılan düzlükleri karakterize ediyor.
- Karelerde 166 km genişliğindeki Lermontov krateri de görülüyor. Krater volkanik patlamaların mey dana geldiği bir havalandırma deliği içeriyor."
ESA fotoğrafın yanı sıra BepiColombo'nun görüntüsündeki ana Merkür kraterlerini tanımlayan açıklamalı bir görüntü yayınladı.
Geri kalan fotoğraflar BepiColombo'nun bilim ekibi tarafından işlendiği için önümüzdeki günlerde daha fazla fotoğrafın yayınlanması bekleniyor.
BepiColombo misyonu
750 milyon dolarlık BepiColombo misyonu, Merkür'ü toplam 16 farklı araçla benzeri görülmemiş bir ayrıntıda incelemek için tasarlanmış iki farklı yörüngeyi içeriyor.
Biri Avrupa biri Japonya'ya ait iki yörünge aracı, 2018'de başlayan yedi yıllık bir yolculukta Merkür Transfer Modülü'ndeki hedef gezegenlerine gidiyorlar.
BepiColombo şimdiye kadar üç farklı gezegenin dört uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi: İlki Nisan 2020'de Dünya'dan, ikisi Venüs'ten (Ekim 2020 ve Ağustos 2021'de) ve şimdi de Merkür'den.
Bir sonraki Merkür uçuşu 20 Haziran 2022'de planlanıyor ve bunu Haziran 2023, Eylül ve Aralık 2024 ve Ocak 2025'te dört uçuş daha takip edecek. Her şey yolunda giderse, BepiColombo'nun 5 Aralık'ta Merkür yörüngesine girmesi bekleniyor.
(PT)