Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil'in merkezi ezan sisteminin hocaları tembelleştirdiğini ileri sürerek merkezi ezan sistemini kaldıracaklarını açıklamasını değerlendiren Ankara Üniversitesi öğretim üyesi ilahiyat profesörü Beyza Bilgin, merkezi sistemden vazgeçilmemesi gerektiğini, ancak tek merkez yerine çok merkezli bir sisteme geçilebileceğini söyledi.
Prof. Dr. Bilgin Mehmet Nuri Yılmaz'ın Diyanet İşleri Başkanlığı döneminde, şikayetler üzerine bazı bölgelerde merkezi ezan sistemine geçildiğini hatırlatarak, insanların birbirine karışan ezanlardan rahatsızlık duyduğunun altını çizdi.
"Ezan sesleri birbirine karışıyor"
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Kamil'in eski sisteme dönüleceği yönündeki açıklamasını yorumlayan Prof. Dr. Bilgin, merkezi sistemden vazgeçilmemesi gerektiğini ama merkez sayısının arttırılması gerektiğini söyledi.
"Kırsal yerler gibi cami sayısının fazla olmadığı bölgelerde merkezi sisteme gerek olmadığı düşüncesindeyim."
"Ancak çok fazla caminin olduğu büyük yerlerde ezan sesleri birbirine karışıyor. Ne zaman başlayacakları tam olarak ayarlanamadığı için, güzel sesle bile okunsa anlaşılmaz hale gelebiliyor."
"Bu ince bir iş. Ezan sadece siyasi bir mesele değil; aynı zamanda musiki ve sanat işi.
Bence biraz daha çok yönlü, bilgili, birikimli insanlar tarafından tartışılması ve karar verilmesi lazım."
"Her yerde hoparlörle ezan okumak doğru değil"
Ezanın hoparlörle okunmasına da değinen Prof. Dr. Bilgin, tüm camilerden hoparlörle ezan okunmasını desteklemediğini ifade etti.
"Bölgede merkezde bulunan bir camiden hoparlörle okunması yeterli olacaktır. Diğer küçük camilerde çıplak insan sesiyle okunsa da olur."
"Zaten artık telefonlar, televizyonlar, radyolar yoluyla insanlar ezan saatinden haberdar olabiliyor. Teknolojik imkanlar çerçevesinde düşünülmesi gereken bir konu."
"İnsanların çok az camiye gittiği yerlerde bile ille de birkaç camiden nispet yapar gibi hoparlörle ezan okumaya gerek yok." (EKN)