*Manşet görseli: bianet
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ekonomi Masası, Trabzon'da bir otelde düzenlenen toplantıda, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının başkanları, sanayi kuruluşları ve esnaf temsilcileriyle bir araya geldi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, bir ekonominin başarısının ne kadar kişiye iş verdiğiyle ölçüldüğünü söyleyip "Eğer bir ekonomi, vatandaşlarına iş sağlayamıyorsa o ekonomiyi yönetenler başarılı değildir" dedi.
Merkez Bankası'nın (MB) başkanının sıklıkla değişmesini eleştiren Öztrak "Dünyada en yüksek faize sahip 7. ülkeyiz. Buna karşılık yüzde 17,5 enflasyon ile en büyük enflasyona sahip 14. ülkeyiz. Yani faizi artırmışız, gelebileceğimiz yere kadar gelmişiz, ekonomide enflasyonu da düşürememişiz. Neden, çünkü Merkez Bankasına güven yok, hükümete güven yok" dedi.
"Merkez Bankaları tüm dünyada istikrar müesseseleridir. Merkez Bankası ile uğraşmak şu anda da devam ediyor. Merkez Bankasında alt, üst, orta ne kadar yönetici varsa hepsini gönderiyorlar" ifadelerini kullanan Öztrak, "Neye güvenip gönderiyorlar?" diye sordu.
"Yabancı sermaye Türkiye'den kaçıyor"
Öztrak, "Küresel sıkıntıların daha da artma ihtimali var. Bugün dünyanın her yerinde Uluslararası Para Fonu diyor ki sosyal huzursuzluk bekliyorum. Bütün bunlarla karşı karşıyayken, hiç umurunuzda değil birtakım şeylerle Merkez Bankasının bütün yönetimini değiştiriyoruz" dedi ve şöyle devam etti:
"Bu Merkez Bankası ile bu mücadeleyi nasıl yapacaksınız? Bir gecede 100'e yakın yöneticiyi görevden alabiliyorsunuz. Bu tablo, bu kriz aslında hepimizin cebini boşalttı.
Bundan önceki Merkez Bankası Başkanı '128 milyar dolar nerede' diye araştırdığı için 18 Mart'ta görevden alındı. Türkiye, parası kendi ligindeki ülkeler arasında en fazla değer kaybeden ülke. Bu kararlar bizim paramızı pul etti. Kredi geri ödememe risk primleri aldı başını gidiyor. Dünyada Brezilya'dan sonra en yüksek risk primi bizde. Türk ekonomisinde ciddi bir ısınmanın olduğu buradan anlaşılıyor.
"Bunun sonucunda Türkiye'ye istediğimiz nitelikli yabancı sermaye gelmiyor. Bırakın gelmemesini gayrimenkulü hariç tuttuğunuz zaman Türkiye'den sermaye çıkıyor, kaçıyor."
Türkiye'nin bir üretim üssü olabileceğini söyleyen Öztrak, "Türkiye'yi bu buhrandan çıkarmak için güvene ihtiyaç var. Küresel arenadaki yarışma gücümüzü artırmak için ciddi bir yapısal reform sürecine ihtiyacımız var ama bu mevcut kadrolarla bunu yapmak güç görünüyor. Onun için bir ülkenin yeni kurallar, yeni kurumlar ve yeni kadrolara ihtiyacı var" dedi.