* Görsel: pixabay
Merkez Bankası, ihracat reeskont kredi ödemelerinde kuru sabitledi.
Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, 31 Temmuz'a kadar vadesi dolacak olan reeskont kredilerinde doların 4,2; euronun ise 4,9 lira olarak sabitlendiği duyuruldu.
TIKLAYIN - MB Faiz Artırınca Düşen Dolar, Piyasalar Açılınca Yükselişe Geçti
Merkez Bankası açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“25 Mayıs 2018 tarihinden önce kullanılan ve 31 Temmuz 2018 (dahil) tarihine kadar vadesi dolacak olan ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinin, kredinin vadesinde ödenmesi halinde, ABD doları için 4.2000, Euro için 4,9000, İngiliz Sterlini için 5,6000 kuru kullanılarak Türk lirası olarak yapılabilmesine olanak tanınması ve kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun sabitleme kurundan yüksek olması durumunda kredi geri ödemesinde kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun esas alınmasına karar verilmiştir.”
Dolar kuru Merkez Bankası’nın hamlesi öncesi 4.76 TL'nin üzerinde işlem görürken; açıklama sonrası 4.71 TL'nin altına indi.
Kur 10.17 itibariyle 4.75 seviyesinde.
Reeskont kredi nedir?
Bloomberg HT, reeskont krediyi şöyle tanımlıyor:
Merkez bankalarının geleneksel para politikası araçlarından biri reeskont kredileridir. Reeskont kredisi, bir banka tarafından iskonto edilmiş bir borç senedinin bir merkez bankası tarafından yeniden iskonto edilmesi karşılığında verilen kredidir. Şirket B, şirket A’dan ticari bir alışveriş karşılığında bir borç senedi alır.
Paraya ihtiyacı olan şirket B, aldığı borç senedini çalıştığı ticari bankaya götürerek iskonto ettirip (kırdırıp) parasına kavuşur. Piyasaya para sürmek isteyen bir merkez bankası, ticari bankaların borç senetlerini bir kez daha iskonto edebilir (kırabilir) ve bu yolla piyasaya ek likidite sağlamış olur. (EKN)