Haberin İngilizcesi için tıklayın
Merkez Bankası, 2022 yıl sonu enflasyon tahmininde 17,6 puanlık artışa gitti. Yüzde 42,8'den yüzde 60,4'e yükseltti. Açıklanan yılın üçüncü enflasyon raporunda 2023 yıl sonu enflasyon tahmini de 12,9’dan 19,2’ye çıktı.
Merkez Bankası yılın ilk enflasyon raporunda 2022 yıl sonu enflasyon tahmininin 23,2 olarak açıklamıştı. İkinci raporda ise bu beklenti yüzde 42,8’e yükseltilmişti.
Söz konusu raporu Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu bir basın toplantısında açıkladı. Kavcıoğlu bir gazetecinin “Dünyada bütün ülkelerde enflasyon hızlı biçimde yükseliyor. Bizim daha yüksek enflasyon olma noktasında sıkıntımızın farkındayız. Daha sıkı bir şekilde hem hükümet olarak hem merkez bankası olarak yoğun bir gayret içindeyiz” yanıtını verdi.
Kavcıoğlu, “Öncelediğiniz şeylere göre oran fark ediyor. Ama enflasyon bütün dünyanın sorunu” dedi.
“Kurun enflasyona etkisi azaldı”
Kavcıoğlu döviz kurlarındaki artışla ilgili soruya karşılık “Dünyadaki gelişmeler bizi etkiliyor. Son 10 günü çıkartın. Ondan önceki son 1 ayda en az değer kaybeden para Türk Lirası. Onlar daha sert tedbirler alıyor. Biz daha makro ihtiyati tedbirlerle süreci yürütmeye çalışıyoruz. Dövize olan talep son 1-2 haftada TL üzerindeki baskıyı artırdı. Bunu dengelemeye çalışıyoruz.” dedi.
Kavcıoğlu “Yeni ekonomik modelle birlikte enflasyondaki dalgalanmayı da aşağı ivmelenecek şekilde göreceğiz diye düşünüyorum. Bu aydan sonra artış eğilimi çok olmaz. Gıda ve turizm tarafı çok iyi gidiyor. Kurun şu anda enflasyona etkisi geçmiş döneme göre daha az.” diye konuştu.
Kavcıoğlu, kredi iflas riski primlerinin (CDS) 900’lere yükselmesi ile ilgili soruya da “CDS’lerin yükselmesi bankaların, reel sektör, finansal sektörde olumsuz yansımaları var. Ama bunun çok adaletli olduğunu düşünmüyorum. Bu kadar sağlam ve güçlü bir bankacılık sektörünün böyle bir CDS’i hak ettiğini düşünmüyorum” yanıtını verdi.
(HA)