Türkiye'deki ekonomik gelişmelerle ilgili açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Türkiye'nin şimdilik özel bir Alman ekonomik yardımına ihtiyacı yok" dedi.
Merkel partisi Hristiyan Demokrat Birliği'nin (CDU) toplantısında konuştu.
CDU Genel Sekreteri Annegret Kramp-Karrenbauer, toplantı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Merkel'in sözleriyle ilgili olarak “Türkiye’ye özel bir yardım konusunda şu anda bir aciliyet görmediğini açıkça belirtti” dedi.
Konuyla ilgili daha önce de bir açıklama yapan Merkel, "Türkiye'de ekonomik istikrarsızlık kimsenin çıkarına değil. Ancak Merkez Bankası'nın bağımsız olmasını sağlamak için her şey yapılmalı'' ifadesini kullanmıştı.
Almanya’dan destekleyici açıklamalar gelmişti
Federal Hükümet'in Sözcüsü Steffen Seibert, Berlin'de yaptığı haftalık basın toplantısında "Biz her zaman tekrar tekrar söylediğimiz gibi Türkiye ile iyi ilişkiler istiyoruz. Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak için yapıcı çaba sarf ediyoruz. Türkiye ile Almanya arasında iyi ekonomik ilişkilerin kurulması için çalışıyoruz" demişti.
Türkiye'ye mali yardım yapılıp yapılmayacağıyla ilgili bir soruya da Seibert, federal hükümetin gündemde böyle bir konu olmadığını kaydetmişti.
Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier ise ABD'nin Türkiye ve Çin'e ek gümrük vergisi uygulaması üzerinden Trump'ı eleştirmiş ve "Bu ticaret savaşı ekonomik büyümeyi hem yavaşlatıyor hem de tahrip ediyor. Yeni belirsizlikler ortaya çıkarıyor" değerlendirmesini yapmıştı.
SDP Lideri: Türkiye’ye Yardım Edilebilir
Dün (19 Ağustos) Almanya basınına açıklama yapan hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin genel başkanı Andrea Nahles ise şöyle konuşmuştu:
“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yaşanan siyasi anlaşmazlıklardan bağımsız olarak Türkiye'ye yardım edilmesini gerektiren bir durum oluşabilir.
“Türkiye boşverilecek bir NATO üyesi değil. Ekonomik olarak istikrarlı olması ve kur türbülanslarının durdurulmasının herkesin çıkarına.”
Ekonomik kriz ve TL'nin değer kaybıTL’nin ABD Doları ve Euora karşısında değer kaybı 2018 boyunca sürdü. Ancak Türkiye'de ev hapsindeki ABD'li rahip Andrew Brunson'ın serbest bırakılmaması kararı sonrası ABD ile Türkiye arasında çıkan diplomatik kriz sonrası bu eğilim hızlandı. ABD Doları 1 Ocak 2018 günü 3,78 TL idi. 5 Mart günü 4 TL sınırını geçti. 2 Ağustos günü ise 5 TL sınırını geçti. 1 Ağustos günü ABD ABD'den Abdülhamit Gül ve Süleyman Soylu hakkında yaptırım kararı aldığını açıklamıştı. Sonuçta 19 Ağustos itibariyle ABD Doları karşısında TL yüzde 58,5 değer kaybetti. 1 Ağustos’dan itibaren değer kaybı ise yüzde 22,3 oldu. Euro da benzer bir seyir izledi. 2018 boyunca Euro karşısında TL yüzde 51,2 değer kaybetti. 1 Ağustos sonrası değer kaybı ise yüzde 19,7 oldu. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları S&P ve Moody’s ise 17 Ağustos 2018 Cuma akşamı art arda Türkiye’nin kredi notunu düşürdü. Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunu BB-'den B+'ya düşürdü. Görünümü ise "durağan" olarak açıkladı. Moody's ise Türkiye'nin kredi notunu "Ba2"den "Ba3"e düşürdü. Kuruluş not görünümünü ise "durağan"dan "negatif"e indirdi. |
(TP)