Haberin Kürtçesi için tıklayın
Almanya Başbakanı Angela Merkel, seçim kampanyası kapsamında dört YouTube vlogger'ının [video blogger] sorularını yanıtladı. #Deine Wahl (#Senin Seçimin) adlı programda Merkel, Türkiye’yle ilgili soruları da yanıtladı.
Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile farklı konularda görüş ayrılıkları olduğunu, bu konuları Erdoğan ile sık sık konuştuklarını ancak çözüme ulaşamadıklarını söyledi:
“Birbirimizi birçok konuda maalesef ikna edemedik, bunlara yenileri de eklendi ve belki de bundan iki yıl öncesinden daha fazla probleme sahibiz.”
“Yücel ve diğer gazetecilere sahip çıkmalıyız”
Almanya Başbakanı Merkel, gazeteci Deniz Yücel ve hak savunucusu Peter Steudtner’ın da içinde olduğu, Türkiye’de tutuklu Almanya vatandaşlarıyla ilgili de “Elimizden geleni yapıyoruz” dedi.
Merkel, “konsolosluk desteği kısmen sunulabilse de Yücel konusundaki gelişmelerin tatmin edici olmaktan çok uzak olduğunu” ifade etti.
“İşte bu nedenle de ‘Artık ilişkileri böyle devam ettiremeyiz’ dedik. Bizim iş insanlarımızın da bazı sorunlarla karşılaştıklarını gördük. O nedenle ilişkilerin çok zor bir rotada olduğunu ve bazı konularda gerçekten sınırlamalar getirmemiz gerektiğini açıkça ifade ettik. Daha fazla çalışmamız lazım, tabii diyalogda da kalmamız lazım.”
Türkiye'den son dönemde özellikle iş insanları bağlamında “ekonomik işbirliği” taleplerinin geldiğini söyleyen Merkel, turistlere yönelik uyarıların da Türkiye'yi düşünmeye sevk eden nedenlerden biri olduğunu söyledi.
Yine de tüm bunların yeterli olmadığını belirten Merkel “O nedenle Deniz Yücel ve diğer gazetecilere tüm gücümüzle sahip çıkmalıyız” diye konuştu.
“Neredeyse yüzde 50 referandumda ‘Hayır’ dedi”
Merkel bu konuyla ilgili alınan önlemler olarak, “AB üyelik müzakerelerinde yeni bir fasıl açılmaması, üyelik yardımlarının en düşük düzeye çekilmesi gibi adımların atıldığını” söyledi.
“Tabii ki biz de sıkıştırıp, sert konuşup, hiçbir uzlaşmaya yanaşmayabiliriz. Ama şunu da unutmamak gerek: Türkiye sadece Erdoğan'dan ve hükümetinden oluşmuyor. Ülkenin neredeyse yüzde 50’sinin referandumda ‘Hayır’ dediğini unutmamalı. Ve onların da bizden beklentileri var. Çok sert adımlar atıp konuşmayacak düzeye gelmek istemiyoruz.”
Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği görüşmelerinin de en düşük seviyeye indirildiğini ifade etti.
Gümrük Birliği ve ön üyelik yardımları
Angela Merkel, “Üyelik müzakerelerini tamamen kesebiliriz, bu da bir olasılık değil mi?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:
“Ülkedeki bizden umut bekleyen, bizimle bağları koparmak istemeyen diğer yüzde 50’ye yanlış sinyaller göndermek istemiyorum. Kesin olan şey: Türkiye ile Gümrük Birliği'nin genişletilmesini hayata geçirmeyeceğiz ve sadece paranın tam olarak nereye gittiğini bildiğimiz alanlarda katılım öncesi mali yardım yapacağız.”
“İlişkilerimizin zor sularda yüzdüğünü bu yüzden bazı konularda geri adım atmamız gerektiğini açıkça ifade ettik” diyen Merkel, “Almanya’nın uyarılarını gören Türkiye’nin ekonomik ilişkileri düzeltmek için ilk sinyalleri verdiğini” de ekledi.
Steudtner ve Yücel’e ziyaret izni
Almanya'nın Türkiye Büyükelçisi Martin Erdmann'ın Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan hak savunucusu Peter Steudtner’i ziyaret etmesine izin verildi.
Almanya Dışişlerinden yapılan açıklamaya göre, Erdmann altı haftadır tutuklu bulunan Steudtner'i gelecek çarşamba ziyaret edecek.
Erdmann ayrıca salı günü de yine Silivri'de tutuklu bulunan Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel'i ziyaret edecek. Yücel 14 Şubat'ta gözaltına alınmış 27 Şubat'ta tutuklanmıştı. Bu, Erdmann'ın Yücel'i ikinci ziyareti olacak.
İade talebine Dışişlerinden yanıt |
Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schäfer, darbe girişimi davası sanıklarından Adil Öksüz’ün Almanya’da olup olmadığının araştırılması için Türkiye’nin nota verdiğini doğruladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “FETÖ firarisi Adil Öksüz'ün Almanya'da olduğuna, hatta nerede yaşadığına dair bazı haberler çıkmaya başladı. Biz de Dışişleri Bakanlığı olarak Almanya'ya resmi olarak bir nota verdik” demişti. Çavuşoğlu, “Orada ise iadesi için nota verdik. Bu kişinin varsa, Almanya'da tespit edilmesi ve bir an evvel tutuklanarak Türkiye'ye iade edilmesini istedik... Berlin Büyükelçiliğimiz, Alman Dışişleri Bakanlığı'na bu notamızı ilettiler. Çünkü değişik kaynaklardan bu haber defalarca çıkınca, ne olduğunu resmi kaynaklardan öğrenmemiz gerekiyordu” diye konuştu. Sözcü Schäfer, Berlin'de yaptığı açıklamada, “yetkili birimlerin hukuk ve yasalar temelinde Türkiye'nin başvurusunu inceleyeceğini” söyledi, Öksüz’ün Almanya'da olduğuna dair ellerinde herhangi bir bilgi olmadığını da ifade etti. Öksüz’ün sığındığının iddia edildiği Baden-Württemberg eyaleti İçişleri Bakanlığı Sözcüsü ise bakanlığın, yabancıların yaşadığı yerler hakkında açıklama yapmadığını belirtti. |
* Haberi Reuters, Deutsche Welle, BBC’den derledik.
(AS)