Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki tam üyelik görüşmelerinde yeni fasılların açılmasına karşı olduğunu söyledi.
Deutsche Welle’in Bild gazetesinden aktardığı haberde, Hıristiyan Birlik partileri meclis grup toplantısında, Merkel'in seçim bölgelerinde Türkiye ile ilgili gelişmeler hakkında yapılacak açıklamalarda bu hususun vurgulanmasını tavsiye ettiği belirtildi.
Merkel dün Berlin'de yaptığı açıklamada da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, AB ile Türkiye arasında imzalanan mülteci mutabakatından kaynaklanan yükümlülükleri yerine getirmeye çağırdı.
Merkel, Malta Başbakanı Joseph Muscat ile Berlin'de görüşmesi sonrasında düzenlenen basın toplantısında, “mülteci mutabakatının özellikle de insan kaçakçılığına karşı mücadelede iki tarafın da faydasına olduğunu” belirtti.
Merkel, Türkiye'nin de Avrupa gibi güvenilir bir sözleşme ortağı olduğunu düşündüğünü sözlerine ekledi.
Ne olmuştu?
Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında 3 Ekim 2005’te başlatılan üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasına ilişkin önergeyi 24 Kasım’da oylayarak kabul etmişti.
AP'nin kararında açık fasıllarla ilgili görüşmelerin dondurulması ve başka fasıl da açılmaması talep edilmişti.
AP’nin tek başına müzakereleri dondurma, askıya alma ya da durma yetkisi yok.
Nihai kararı Avrupa Birliği (AB) liderleri veriyor. AP’nin önergesi, AB toplantısındaki kararı etkileyebilir.
AB liderleri 15-16 Aralık’ta Brüksel’de bir araya gelecek. (AS)