Almanya Başbakanı Angela Merkel, iki günlük resmi ziyareti için Ankara'ya geldi. Göç ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer'in eşlik ettiği Merkel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşecek. Alman gazeteleri ziyaretle ilgili, bu günkü sayılarında geniş haber ve yorumlara yer verdi.
Tageszeitung: "Avrupa Türkiye'ye muhtaç" başlığıyla manşetten verilen haberde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakan'ı Angela Merkel için "Farklılıklarda hemfikirler" dendi. Gazete "Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye ziyaretinden önce, iki taraf da zıt görüşlerini açıkça dile getirdi" yazdı. Haberde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Die Zeit gazetesine yaptığı açıklamada Almanya'da yaşayan Türk kökenli çocukların anadillerini öğrenmesini savunduğunu ancak Merkel'in bu öneriye, entegrasyona zarar vereceği gerekçesiyle itiraz ettiği anlatıldı. Gazete Ankara'da Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik, İstanbul'da açılması planlanan Alman - Türk üniversitesi ve vize kolaylıkları konularının görüşüleceğini yazdı.
Dışişleri Bakanı'nı devre dışı bıraktı
Die Zeit: Türkiye ziyareti "Almanya Başkanı Angela Merkel, Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'yi yalnız bıraktı" yorumuyla verildi. Westerwelle Ocak 2010'daki Türkiye ziyaretinde, AB'ye tam üyeliği desteklediğini ve bu açıklamayı 'hükümet adına yaptığını' söylemişti. Gazeteye göre 'imtiyazlı ortaklık' üzerinde duran Merkel, bakanını devre dışı bıraktı.
Die Welt: Hükümet ortakları Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nden (CDU) Rubrecht Polenz ile Hristiyan Sosyal Birlik Partisi'nden (CSU) Horst Seehofer ile muhalefetteki Alman Yeşiller Partisi (Bündnis 90/ Die Grünen) Eş Başkanları Cem Özdemir ile Claudia Roth'un görüşlerini alan gazete, 'imtiyazlı ortaklık' ile Türkiye'nin Ortadoğu'daki rolü üzerinde durdu. AB'ye tam üyeliği desteklediğini söyleyen Polenz, "Ama tabii sadece AB kriterlerini kelimesi kelimesine yerine getiren bir Türkiye'den söz ediyorum" derken, Seehofer, müzakerelerin olabildiğince çabuk sonuçlanması gerektiğini, en iyi önerinin imtiyazlı ortaklık olduğunu söyledi.Yeşiller Eş Başkanı Cem Özdemir, Merkel'in Türkiye ile ilişkilere yatırım yapmadığını, amacının Türkiye'nin Ortadoğu'daki 'arabuluculuk rolünü' güçlendirmek olduğunu savundu. Yeşiller Eş Başkanı Roth ise "Merkel'e Almanya'da yaşayan Türk kökenlilerin başbakanı olduğunu söylemek yetmiyor, o Türkiye'nin AB perspektifini de yönlendirmek istiyor" dedi.
Dört yılda ilerleme yok
Frankfurter Algemeine: 'İmtiyazlı İlgisizlik' başlığıyla verilen haberde Merkel'in Ekim 2006'da Türkiye ziyareti ile bugünkü görüşmenin konuları karşılaştırıldı. Haberde bir önceki görüşmede Başbakan Erdoğan ile 'Ortadoğu'da barış', 'İran'ın atom programı', 'Türk hava sahaları ve limanların Kıbrıs'a açılması' ile 'Almanya'da yaşayan Türk kökenli gençlerin entegrasyon sorunlarının' konuşulduğu anlatılarak, "Aradan geçen dört yılda bir şey değişmedi" dedi. Haberde "Türkiye hala bu konularda kararsızlığını ortaya koyuyor" yorumu yapıldı.(SP)