Angela Merkel’in başkanlığını yaptığı Hıristiyan Demokratik Birliği (CDU) Almanya genel seçimlerinde üçüncü kez seçimi kazandı. Merkel’in partisi Hıristiyan Demokratik Birliği (CDU) ve kardeş parti Hıristiyan Sosyal Birliği (CSU), seçimde oyların yüzde 41.5’unu aldı. Ancak Birlik Partileri'nin Parlamento'da 311 sandalye kazanmasıyla Merkel, koalisyonsuz iktidar kurma şansını beş sandalye ile kaçırdı.
Birlik Partileri (CDU/CSU) toplamda oyların yüzde 41.5’ini alarak seçimi kazandı. CDU/CSU, 2009’da yapılan seçime göre oyunu yüzde 7.7 oranında artırdı.
Merkel’in müttefiklerinden hükümet ortağı Hür Demokrat Parti (FDP), bir önceki seçime göre oylarının yüzde 9.8’ini kaybederek yüzde 4.8 oy alabildi ve meclise giremedi.
Çifte vatandaşlık hakkını savunan ve Türkiye’nin AB tam üyeliğine olumlu bakan Sosyal Demokrat Parti (SPD) oylarını yüzde 2.7 artırarak oyların yüzde 25.7’sini aldı.
Seçimde birinci parti olarak çıkan Birlik Partileri, kendi içinde yapacağı değerlendirmenin ardından hükümet kurmak için meclise giren diğer partilerle görüşmeye başlayacak.
Şu ana kadar alınan bilgilere göre CSU yönetimi Münih’te seçim sonuçlarını değerlendirdi ve Yeşiller Partisi ile koalisyona kesinlikle karşı çıktı. Diğer partiler de Sol Parti ile koalisyon kurmayacaklarını açıklamışlardı.
Bu durumda Birlik Partileri’nin koalisyon kuracağı en olası parti Sosyal Demokrat Parti (SDP).
Tüm partilerin yöneticileri pazartesi gün içinde sonuçları değerlendirecek ve muhtemel koalisyonlar konusunda yol çizecek.
Parlamentoda sandalye sayısı dağılımı şöyle: Birlik Partileri (CDU/CSU) 311, Sosyal Demokrat Parti 192, Sol Parti 64 ve Yeşiller 63.
Merkel’in başarısı, son şansölye Konrad Adenauer ile karşılaştırıldı. Adenauer, 1957 yılında koalisyonsuz iktidar olmayı garantileyen son şansölye olmuştu.
Avrupa’da 2010’da yaşanan ekonomik krizden sonra yeniden seçilen ilk hükümet de Merkel’in hükümeti oldu. 2010’daki krizden beri Avrupa’da 17 ülkeden 12’sinde hükümetler değişti. Merkel’in seçim zaferi, Almanların kendisinin hükümeti altında ekonomik olarak güvende hissettiklerini de kanıtlar nitelikte.
Merkel seçim kampanyasının bu açıdan eleştirildiği noktalar da olmuştu. Kampanyanın Merkel’in karakterine ve ekonomik kriz sürecindeki güçlü liderlik özelliklerine vurgu yaparken detaylı politika planları konusunda zayıf kaldığı söylenmişti.
Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, seçim sonuçlarını değerlendirdi: “Avrupa, Alman seçimleri konusunda endişelenmemeli. Biz Avrupa’nın istikrar dayanağı ve büyüme motoru olmayı sürdüreceğiz. Almanya, önemli liderlik sorumlulukları almayı sürdürecek.” (EK/EKN)