Avrupa Parlamentosu Ticarette Sahtecilikle Mücadele Anlaşması'nı (ACTA/The Anti-Counterfeiting Trade Agreement) onaylamadı.
Parlamentonun Strasbourg'daki oturumundaki oylamada ACTA için 39 parlamenter "Evet" oyu kullandı, 478 "Hayır" oyu çıktı.
ACTA kullanıcıların ihlallerinden servis sağlayıcıları sorumlu tutuyor, yasadışı yollarla video, film ve müzik eserlerinin indirilmesinin, paylaşılmasının kontrol altına alınmasını hedefliyordu.
Ayrıca servis sağlayıcıların bu şekilde davranan kullanıcıların bilgilerini ilgili makamlara vermesini öngörüyordu.
ACTA'nın gündeme gelmesi internet özgürlüğü tartışmalarını da beraberinde getirmişti.
Oylama sonrasında aralarında 68'in anarşist liderlerinden Daniel Cohn Bendit'inde bulunduğu Avrupa Parlamentosu'nun Yeşil milletvekilleri "Merhaba demokrasi, güle güle ACTA" dövizleri açtı.
Yeşiller Grubu ACTA'nın reddi için kampanyalar yürütmüştü. ACTA'ya karşı 2,5 milyon imza toplandı.
Anlaşma ABD ve Japonya tarafından 2006'da ortaya atılmış, bu yılın başında da Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkeden 22'si tarafından imzalanmıştı. Ancak anlaşmanın küresel alanda geçerli olabilmesi için, tüm AB ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edilmesi gerekiyordu.
Almanya, Polonya, Hollanda ve Bulgaristan daha önce internette sansüre yol açabileceği gerekçesiyle ACTA'yı kabul etmeyeceklerini açıklamıştı.
Avrupa Parlamentosu ACTA raportörü Kader Arif anlaşmanın sivil özgürlüklere ciddi kısıtlamalar getireceğini belirterek ocak ayında istifa etmişti. "Bu maskaralığın bir parçası olmayacağım" diyen Arif anlaşmanın "sivil toplum kuruluşlarının hiçbir katılımı olmadan, şeffaf olmayan müzakerelerde, Avrupa Parlamentosu'nun talepleri dışlanarak" sürdürüldüğünü iddia etmişti. (YY)