Asistanlar “Güvenceli iş, akademik özgürlük” çağrısıyla 18 Mayıs’ta Ankara’ya gidiyor. İstanbul, Ankara ve İzmit’ten asistanlar ve Eğitim-Sen üyeleri 12.00’de Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü önünde buluşarak Sakarya Caddesi’ne yürüyüş gerçekleştirecek.
YÖK yasa taslağının Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderdiği 12 Ocak'ta da öğretim elemanları taslağı protesto etmek için Ankara'daydı.
Yürüyüşün çağrı metninde toplum yararına, özgürce bilimsel üretim yapmanın ön koşulunun iş güvencesi olduğu belirtildi. Araştırma görevlilerini bu güvenceden yoksun kılan uygulamaların üniversitenin tüm bileşenlerine yayılmaya ve üniversitelerdeki baskıların arttığına dikkat çekildi.
“Bizler üniversitelerin tüm bileşenlerini araştırma görevlilerinin isyanına kulak vermeye, araştırma görevlilerinden başlayan yeni personel rejimi ile bütün üniversite çalışanlarına ve gündemdeki yeni YÖK yasası ile bütün akademik kadrolara yayılacak olan güvencesizliğe ve geleceksizliğe karşı 18 Mayıs’ta Ankara’da dayanışmaya çağırıyoruz.”
İTÜ’lü asistanların işe iade hakkı Başbakanlığa takıldı
Eyleme Ekim ayından itibaren işten çıkarmalara karşı mücadele eden İTÜ Asistan Dayanışması da katılacak. Asistanların, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) önüne taşıdıkları mücadeleleri sonucu 1 Şubat’taki YÖK Genel Kurulu’nda işten çıkartılanların işe iadesine yol açacak yönetmelik değişikliği kararı almıştı.
Karar resmi gazetede yayınlanmadığı gerekçesiyle işe iadeler gerçekleşmediği gibi geçtiğimiz günlerde Başbakanlık yönetmeliği YÖK’e geri gönderdi. İTÜ'lü asistanlar cumartesi günü gerçekleşecek eylemde işten atılan arkadaşlarının işe iadesi taleplerini yineleyecek.
Akademik dünyanın taşeron işçileri
Ankara’da buluşacak asistanlar şu talepleri dile getirecek:
* YÖK, İTÜ rektörlüğünün hukuksuzca işten attığı araştırma görevlilerinin işe iadeleri için genel kurul kararıyla çıkaracağını ilan ettiği yönetmeliği, Başbakanlığın bürokratik engellerini bahane ederek yayınlamıyor. İşten atılan arkadaşlarımızın, kıdem ve maaşları eksiksiz bir şekilde korunarak işe iade edilmeleri için YÖK’ün sözünü tutması ve gerekli hukuksal düzenlemeleri yapması.
* Vakıf üniversitelerinde çalışan araştırma görevlileri “bursiyer” sıfatıyla sosyal güvenlik haklarından yoksun, kayıt dışı çalıştırılmakta ve son derece muğlak görev tanımlarından ötürü her türlü angaryaya maruz bırakılmakta. Vakıf üniversitelerindeki “merdivenaltı asistanlık” düzenine son verilmesi.
* Üniversitelerde güvencesizliğe en fazla maruz bırakılan, akademik dünyanın taşeron işçileri haline getirilen araştırma görevlilerini intihara sürükleyecek kadar yoğun bir şekilde uygulanan her türlü mobbing ve ayrımcı davranışın son bulmasını ve sorumluların hakkında gerekli işlemlerin yapılması.
* Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı’ndaki (ÖYP) araştırma görevlilerine uygulanan senet baskısının ortadan kaldırılması.
* Kurulduğu tarihten bu yana üniversitelerde baskı ve denetim aracı olan, güvencesizliği ve eleştirel düşünce ve özgür bilim karşıtı uygulamaları dayatan YÖK'ün kapatılması. YÖK'e benzer yetkilere sahip olacak ve bu uygulamaların tabanını genişletecek herhangi bir kurumu kabul etmeyeceğiz.
* Akademik özgürlüğü, özgür düşünceyi ve bilimi ortadan kaldırmayı amaçlayan her türlü baskı ve dayatmayı reddediyor, üniversiteleri piyasacı bir anlayışla yönetmeyi hedefleyen, toplumu yanıltan ve kamu yararını hiçe sayan girişimlere son verilmesini talep ediyoruz. (BK/HK)
Katılımcılar: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Asistan Dayanışması, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Asistan Dayanışması, Gazi Asistan Girişimi, Hacettepe Asistan Platformu, Boğaziçi Üniversitesi Asistan Dayanışması, Marmara Üniversitesi Asistan Dayanışması, Yeditepe Asistan Dayanışması, Eğitim-Sen Ankara 5 Nolu Üniversiteler Şubesi, Eğitim-Sen İstanbul 6 Nolu Üniversiteler Şubesi, Eğitim-Sen İzmir 3 Nolu Üniversiteler Şubesi, Eğitim-Sen Kocaeli Şubesi, Eğitim-Sen Kocaeli Üniversitesi Temsilciliği, Eğitim-Sen Yüksek Öğretim Bürosu.