Ölümünün üzerinden 16 yıl geçmesine rağmen Freddie Mercury bugün hala üzerine en çok konuşulan, üretilen figürlerinden biri olarak popüler müzik tarihindeki yerini koruyor.
Sahneye adımını attığı günden itibaren gerek görünümü gerek ses rengi gerekse yazdığı şarkılarla popüler müziğin çehresini değiştiren isimler arasına katılan Mercury’i rock müziği klasik müzik öğeleriyle en başarılı biçimde bir araya getiren isimlerden biri olarak nitelemek hiç de abartılı olmaz.
Farrokh Bulsara 5 Eylül 1946'da İran’lı bir ailenin çocuğu olarak Zanzibar’da doğdu. Orta okul yıllarında piyano çalmaya başlayan Bulsara kısa zamanda Zanzibar’ın çeşitli gençlik gruplarının aranılan isimlerinden biri haline geldi. Bu dönemde adını Farrokh’dan Freddie’ye değiştiren Bulsara Zanzibar’ın politik atmosferi nedeniyle 1964 yılında ailesiyle beraber İngiltere’ye taşındı.
Mercury Zanzibar'dan İngiltere'ye taşınırken, bir kentten bir diğerine gitmedi yalnızca. Müzikte "devrim yapmaya" gitti...
Queen glam rock'ı bir araya getirdi
İngiltere’de Ealing College of Art’a kaydolan Freddie bu dönemde Ibex ve Sour Milk Sea gibi çeşitli gruplarla beraber sahneye çıkmaya başladı.
Ancak bu defa piyano çalmanın yanı sıra katıldığı gruplarda şarkı söylemeye de başlayan Freddie Mercury, Led Zeppelin, Jimi Hendrix gibi isimlerin heavy rock anlayışını, Beatles’ın armoni kullanışını ve o yıllarda bütün İngiltere’yi etkisi altına alan David Bowie ve T-Rex gibi isimlerin glam rock’ını bir araya getiren grubu Queen’i kurdu.
70'li yıllarda doruğa çıktı
70’li yıllar boyunca Queen II, Sheer Heart Attack, A Night at the Opera, A Day at the Races, News of the World ve Jazz gibi albümleriyle gerek Avrupa gerekse ABD müzik listelerinin en üst sıralarına yükselen Queen, "Bohemian Rhapsody" gibi kusursuz bir müzik bilgisiyle yazılmış şarkıların yanı sıra, ışıltılı kostümleri, makyajları, ışık şovları ve sahne düzenleriyle kısa zamanda rock müziğin kült isimleri arasına katıldı.
Mercury de David Bowie gibi sahnede ve konserlerde "bedenini" kullanmaktan kaçınmadı. Freddie Mercury 70'lerde uzun saçları ve kayıtsız haliyle tipik bir rock şarkıcısı gibi görünürken 80'li yıllarda "maço" tavırlar ve deri kıyafetlerle sahneye çıkmaya başladı.
80'lerin sonunda AIDS oldu
1980’li yıllara içinde dönemin dans müzik anlayışının en önemli temsilcilerinden biri olarak kabul edilebilecek "Another One Bites the Dust" gibi şarkılarından bulunduğu The Game isimli albümle giren Queen, daha sonra yayınladığı Hot Space ve The Works gibi albümlerde önceki yıllarda yakaladığı satış başarısını yakalayamadı. 1985 yılında ilk solo albümü mr Bad Guy’ı yayınlayan Mercury, 80’lerin sonunda AIDS’e yakalandığını öğrendi.
Bu dönemde grubuyla beraber 1989’da The Miracle ve 1990’da Innuendo isimli albümleri kaydeden Mercury bir yandan da The Great Pretender ve Time gibi solo single'lar ve Montserrat Caballé’yle beraber yaptığı opera ve rock müziği bir araya getiren getiren Barcelona isimli albümüyle tekrar müzik listelerinin en üst kısımlarında yerini aldı.
Rock müziğin çehresini değiştiren en önemli isimlerden biri olarak nitelenebilecek Freddie Mercury 24 Kasım 1991 yılında Londra’daki evinde AIDS’e yenik düştü ve öldü. (DB/NZ)
* Donat Bayer, City University Popüler Müzik Çalışmaları yüksek lisans öğrencisi.