Hükümetin Mera Yasası'na getirdiği değişikliğin Anayasaya'ya aykırı olduğunu belirten kolektif, af ile bu alanların yerleşime açılmasının çevreye büyük zarar vereceğini vurguladı.
"Hükümetçe işgalleri önlemek için gerekli tedbirlerin alınması, hukuki düzenlemeler ile işgallerin önüne geçilmesi gerekirken kabul edilen Kanun metni ile Anayasa ve Kanunlar devre dışı bırakılarak, kaçak yapılara ve işgallere açıkça af getirilmek suretiyle Anayasa'nın 2 ve 45. maddesi hükümleri adeta bertaraf edilmeye, meraların, yaylakların ve kışlakların işgal edilmesine ve amacı dışında kullanılmasına adeta göz yumulmaktadır."
Mektup metnine ulaşmak için buraya tıklayın.
Meralar yok oluyor
Mera Yasası, uzmanların on yıllardır süren çağrıları sonucunda 1998 yılında parlamentoda kabul edilmişti.
Yasanın amacı "meraların, yaylak, kışlak ve kamuya ait otlak ve çayırların tespiti, tahdidi ile köy veya belediye tüzel kişileri adına tahsislerinin yapılmasını, belirlenecek kurallara uygun bir şekilde kullandırılmasını, bakım ve ıslahının yapılarak verimliliklerinin arttırılmasını ve sürdürülmesini, kullanımlarının sürekli olarak denetlenmesini ve korunmasını sağlamak"tı.
Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Kaynakları Koruma Vakfı'na (TEMA) göre, besi alanı olarak meraların korunması hayvancılık açısından büyük önem taşıyor.
Ayrıca erozyonla mücadele için de meraların doğal yapılarının bozulmaması gerekli. Vakıf 1935'de 41 milyon hektar olan mera alanının 1990'ların sonunda 12 milyon hektara düştüğünü belirtiyor. (EÜ)