HDP Grup Başkanvekili, Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, tutuklanan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş’a, gözaltına alınırken neden kelepçe takıldığını sordu.
Yıldırım, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde ayrıca, Danış Beştaş’ın mahkemece serbest bırakılmış olmasına rağmen, neden üç gün sonra tekrar gözaltına alınıp tutuklandığını da sordu.
Hapishane nakli sırasında kelepçe
Soru önergesinde olay şöyle anlatıldı:
TIKLAYIN - MERAL DANIŞ BEŞTAŞ KİMDİR?
“Meral Danış Beştaş 27 Ocak 2017’de gözaltına alındı, sonrasında adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Ancak 30 Ocak’ta tekrar yakalama kararı çıkarıldı.
“Danış Beştaş, yakalama kararının çıkmasının ardından evinde beklemeye başladı, iki saat sonra gözaltına alındı ve tutuklandı.
“Tutuklandıktan bir gün sonra, 31 Ocak’ta, bulunduğu Diyarbakır E Tipi cezaevinden akşam saat 17.30’da başka bir cezaevine nakil işlemi için uçağa götürülmek üzere hareket edecekleri kendisine beyan edildi.
“Cezaevinden ayrıldıkları sırada dış kapıda, cezaevi savcısı ve çok sayıda infaz koruma memuru ile sivil askerlerin bulunduğu bir sırada Meral Danış Beştaş’a kelepçe takılacağı söylendi. Danış Beştaş bu işlemin yasal olmadığını, bir işkence ve aşağılama yöntemi olduğunu belirtmiş olmasına rağmen savcının ısrarı üzerine kelepçe takıldı.”
Danış Beştaş, buradan Silivri Cezaevine götürüldü.
Kaçma şüphesine dair kanıt var mı?
Ahmet Yıldırım, önergede, “Danış Beştaş’ın milletvekilliği haklarının tümünün devam ettiğini” belirtti:
“Bu hukuksuzluğun sadece bir milletvekiline değil, milletvekili sıfatının kendisine yönelik olduğu açık. Kaçma şüphesi olmayan kişilere kelepçe takılması işkence ve kötü muamele suçunu oluşturur.”
Önergede, Bakan Bozdağ’dan şu soruların yanıtlanması istendi:
* Evinde yakalama kararını bekleyen Danış Beştaş’ın kaçma şüphesi var mı? Varsa bunun dayanakları nedir? Tutuklanma gerekçesinde bu dayanaklar yer aldı mı?
* Evinde yakalama kararının infazını beklemekte olan bir milletvekiline kelepçe takılması ne anlama geliyor?
* Diyarbakır 4. Sulh Ceza Hâkimliği’nin adli kontrol şartıyla Meral Danış Beştaş’ın serbest bırakılmasına dair verdiği karara rağmen tutuklanmasının amacı nedir?
* Yakalama kararını öğrenmiş olmasına rağmen evinde bekleyen ve milletvekilliği devam eden Meral Danış Beştaş’a kelepçe takılarak “aşağılanması” mı amaçlandı?
* Sizin de seçilerek milletvekili olduktan sonra bakanlığa atandığınızı düşünecek olursak bir milletvekiline kelepçe takılmış olması sizin de gururunuzu incitmiyor mu?
59 vekilden 12'si tutuklu
HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken ve milletvekilleri Leyla Birlik, Selma Irmak, Nursel Aydoğan, Gülser Yıldırım, Ferhat Encü ve Abdullah Zeydan 4 Kasım 2016’da tutuklanmıştı.
HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan ise 7 Kasım 2016’da tutuklandı.
Gözaltına alınan Ziya Pir, Sırrı Süreyya Önder, İmam Taşçıer, Hüda Kaya, Altan Tan, Ayhan Bilgen, Lezgin Botan, Nadir Yıldırım adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.
Hakkında yakalama kararı bulunan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk yurtdışında bulunuyor.
Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi, KCK ana davasında yargılanan ve dosyaları ayrılan HDP vekilleri Osman Baydemir, Dirayet Taşdemir, Çağlar Demirel, Selma Irmak, Ahmet Yıldırım, Besime Konca, Alican Önlü ve Nadir Yıldırım hakkında zorla getirilme karar vermişti.
HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel ve HDP vekili Besime Konca da 13 Aralık'ta tutuklandı.
Birlik ise 4 Ocak 2017'de tahliye edildi.
HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken 30 Ocak'ta tahliye edildi.
Gözaltına alınmalarının ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Adana milletvekili Meral Danış Beştaş savcılığın itirazı üzerine tekrar gözaltına alınarak 30 Ocak'ta tutuklandı.
Ayhan Bilgen’in 31 Ocak'ta tutuklanmasıyla tutuklu HDP'li vekil sayısı 12'ye yükseldi. (AS)