Terörle mücadelede gelinen olumlu aşama da dikkate alınarak, Siirt ekonomisini canlandırmak, hayvancılığın gelişmesini sağlamak amacıyla belirlenen yeni esaslara göre, hayvan sahipleri hayvanlarını istedikleri yayla ve otlakta besleyebilecek.
Ancak bir yaylaya besleyebileceği hayvan sayısından daha fazlasının götürülmesini engellemek amacıyla bir planlama yapılabilmesi için, 15 Mayıs 2002 tarihine kadar İl merkezine Valiliğe, ilçelerde de Kaymakamlıklara başvurulması gerekiyor. Kışlaklara yerleşmek isteyenler, 15 eylül 2002 tarihine kadar başvuracaklar. Yaylalar 30 Eylül 2002, kışlaklar ise 30 Haziran 2003 tarihinde terk edilecekler.
Yapılan düzenlemede mera ve yaylaların 7342 sayılı Mera kanununun 22.maddesine göre kiralaması yapılacağı, bu tür kiralamalar için Valilik Makamının Mera komisyonuna başvurulması gerektiği belirtilerek başvuruların oluşturulan bir teknik ekip tarafından inceleneceği açıklandı.
Kiralanmak istenen arazilerle ilgili kapasite çevreye verilecek zarar ve arazinin durumu gibi konularda inceleme yapılacak. Arazilerin kapasitesi üzerinde hayvan barındırma ve otlatmasına müsaade edilmiyordu. Mera kanununa göre, kiralanması mümkün olmayan arazilerde, mülki amirlerce yetki ve tasarruf kullanılacaktır.
Bu kapsamda yapılacak masraflar için, yaylaya çıkacak sürülerden Köylere Hizmet Götürme Birliklerine aktarılmak üzere koyun başına katılım payı alınacaktır. Elde edilen gelir, mera ıslah çalışmaları başta olmak üzere köyün genel ihtiyaçları için harcanacaktır.
Yaylalara çıkışlarda belirlenecek yol güzergahlarından yapılacak ve güzergahlar jandarma karakolları, belediye başkanlıkları ve köy muhtarlıkları aracılığıyla halka duyurularak izinsiz yaylaya gidişler engellenecektir. Belirlenen esaslar, gezginci arıcılar için de geçerli olacaktır.