Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP), İzmir Menderes'te ilk kez yapılacak Deve Güreşi Festivali'nin iptal edilmesini istiyor.
Menderes Belediyesi bu yıl ilk kez 4 Ocak'ta Deve Güreşleri Festivali düzenleyecek.
Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) sözcüsü Şule Baylan, hayvanlara eziyet çektiren bu güreşin iptal edilmesini talep ederek "Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu'dan bir ilk yapmasını rica ediyoruz. Deve Güreşini bilgilendirmelerimiz sonucu iptal etmesini, vicdanı ve adaleti ile diğer belediye başkanlarına örnek olmasını istiyoruz" dedi.
Orman Bakanlığına dilekçe yazıldı
HAYTAP Federasyonu İzmir Temsilcisi Esin Önder ise Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na yazdığı dilekçede deve güreşlerinin kaldırılmasını talep etti.
"Kültür ve halk sporu olmaktan çıkan, dinimizce vacip olmayan, çağdaşlığa yakışmayan, şiddet ve bahis içeren, kuruldan izin alınmadan yapılmaya başlatılan, her gecen gün artan, bu tür güreşlerin yapılmamasını talep ediyoruz."
HAYTAP'ın başvurusu üzerine Kültür Bakanlığı sitesinde "kültür ve halk sporu"olarak görülen bu tür dövüşlerin 8 Nisan 2014'te kaldırılmasına karar verildi.
Yine Diyanet İşleri Başkanlığı 21 Şubat 2014 tarihli yazısında "güreş ve dövüş tertip etmek dinimizce caiz değildir, hayvanları birbiri ile kızgınlaştırmak yasaktır" dedi.
Önder, bu güreşlerin "bakanlığın uygun görüşü alınarak il hayvanları koruma kurullarından izin alınmak suretiyle düzenlenebilir" maddesine rağmen çoğu belediyenin bu izni almadan güreş düzenlediğini söyledi.
İzmir Barosu Hayvan Hakkı Komisyonu da bu güreşlerin yasalara aykırı şekilde düzenlenmesine karşı dava açmıştı.
Güreşlerde develeri dövüyorlar
Peki güreşler neden hayvan haklarına aykırı? Şule Baylan şöyle anlatmıştı:
"Develer yük taşımak için göçerler tarafından kullanılır. Çiftleşecekleri zaman erkek develer dişileri tavlamak için birbiriyle güreşiler. Bunu görenler de kendilerine eğlence çıkarmışlar. Develeri doğalarının dışında insan zoruyla dövüştürmeye zorluyorlar. Bu tamamen yasa dışı.
"Hayvanları dövüşsünler diye kızıştırıyorlar, dişlerine çelik kafesle takıyorlar. Develer oturduğu yerden kalkmayıp dövüşmek istemeyince, ayaklarına demir çubuklarla, tahta sopalarla vuruyorlar. Yarışı kaybedince ağızlarından kan gelene kadar dövüp ayaklarını kırıyorlar."
"1978'de imzalanan Türkiye'nin de içinde olduğu Evrensel Hayvan Hakları Bildirgesi'nde hiçbir hayvan eğlence amaçlı kullanılamaz, sergilenemez. Ayrıca 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda yine hiçbir hayvan eğlenceli amaçlı kullanılamaz, gücünün üstünde çalıştırılamaz. " (NV)