Kadınların üreme dönemi, ilk adet görme (menarş) ile başlayıp menopoz adı verilen, adetlerin sona ermesine kadar sürüyor. Menapozda, yumurtalıkların gerek yumurta ve gerekse kadınlık hormonu olan östrojeni üretme yeteneği sona eriyor.
Son adetten önce de yumurtalıkların, başta progesteron ve östrojen olmak üzere hormon üretimi yavaşlıyor. Bu dönemde adetler de düzensizleşiyor. Sıcak basmaları, yüz kızarmaları çarpıntı, terleme, uyku bozuklukları, vajinal kuruluk ve ağrılı cinsel ilişki gibi sıkıntıların biri, bir kaçı ya da hepsi yaşanabiliyor.
Ayrıca, ruhsal gerginlik, kolay sinirlenmek, uykusuzluk, unutkanlık, gerginlik, içe kapanma, depresyon hali, cinsel isteksizlik gibi sorunlar yaşayan kadınlar da oluyor.
Kişiden kişiye değişiyor
Yapılan araştırmalar her üç kadından birinin bu sorunları yaşamadığını gösteriyor. Menapoz belirtilerinin ne kadar süreceği, kişiden kişiye değişiyor. Bazı kişilerde kısa sürerken, bazı kişilerde de beş yıl kadar sürebiliyor.
Kemik kütlesinde azalma diye tanımlayabileceğimiz osteoporoz da bu menapoz sonrası kadınlarda daha sıklıkla görülen bir şey.
Her şey östrojen yüzünden
Menapoz sonrasında kadınların en önemli sorunlarının başında kalp ve damar hastalıkları geliyor. Östrojen kandaki kollesterol seviyesini düşük tuttuğu için, kadınları bu hastalık gurubundan koruyor. Menapoz döneminde ise yeterli üretilemediği için bunu yapamıyor.
Son yıllarda konuyla ilgilenen hemen her kadının bildiği bir gerçek vardı; Menapoz döneminde azalan östrojeni vücuda dışardan vererek, olumlu etkilerinden yararlanmak.çoğu soruna çare oluyordu. Kısaca hormon tedavisi diye bilinen bu yönteme, pek çok kadın rağbet ediyordu. Ama olanlar oldu. Newsweek dergisi kapak yazısında, bu tedavinin sakıncalarını bir bir sıraladı, en önemlisi de kanser riskini arttırdığını söyledi. Şimdilik herkes temkinli, doktorunuza danışın deniyor ama doktorların elinde de artık 16 bin kadınla yapılmış bir araştırma var. Ve bu araştırmaya göre de meme kanserinde artış, kanda pıhtılaşma görülüyor.
Kendimizi hazırlayalım
Elbette son sözü yine bilim söyleyecek. Ancak bilimi, bilim dışında da belirleyenler olduğu bilinen bir gerçek. İlaç tekelleri, ulusal çıkarlar vs. Ayrıca şimdi bir de bu araştırmalar var, yarın hangi araştırma sonuçlarının karşımıza çıkacağını kim biliyor? Elbette yine de bu dönemi iyi atlatmanız için mutlaka doktorunuza danışın. Ama doktorsuz yapmamız gerekenler de var.
Kalp hastalıklarına karşı, dengeli beslenme, sigarasız bir yaşam, egzersiz, hafif sporlar, düzenli bir yaşam. Osteoporoza karşı yeterli kalsiyum almak.
Ruhsal sorunlarını en aza indirebilmek için ise, menapoz dönemine önceden hazırlanmak gerekiyor. Ayrıca yaşamımızı birlikte geçirdiğimiz kişileri de hazırlamamız ve onları aydınlatmamız şart. Bu dönemin kadınlar açısından, doğum kontrolü uygulamak zorunda olmadıkları tek dönem olduğunun avantajını bilmemiz bile moral bulmamız için yeterli. Kendimize, kendimizi dinleyecek zamanı bırakmayan bir yaşam kurmamız da bu dönemde işimize yarayabilir.