Bir yılına giren Hrant Dink Cinayeti davasının müdahil avukatı Ergin Cinmen, 4483 Sayılı Memurları ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanunun cinayetin devlet içindeki sorumlularının tespiti ve yargılanmasının önünü tıkadığını açıkladı.
1913 yılına ait Memurin Muhakematı Kanunu'nun yerine çıkarılan yasanın Dink cinayetinde dört hukuk mücadele alanından üçünü tıkadığını savunan Cinmen, 4483 Sayılı Yasayı bianet'e, "Cinayet süreci, bu düzenlemenin memurların yargılanmasını engellediğini çok açık şekilde gösterdi" dedi.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 7 Temmuz'da devam edecek olan yargılamada hiçbir Emniyet görevlisi yer almıyor.
"Trabzon ve İstanbul'daki hukuki süreçler birleştirilmeli"
Cinmen, cinayet sonrasında "evrakta sahtecilik yapıp delil gizledikleri" gerekçesiyle Trabzon Emniyeti görevlileri, suikast planlarından haberleri olduğu halde önlem almadıkları için Trabzon Jandarma görevlileri ve cinayetten bir yıl önce Trabzon'dan Yasin Hayal'le ilgili gelen ihbarların gereğini yapmayan İstanbul Emniyeti görevlilerinin cinayet davasında yargılanmalarından başka çare olmadığını söyledi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Trabzon Emniyeti'nin cinayet soruşturmasında "evrakta sahtecilik yaptıkları ve delil gizledikleri" gerekçesiyle 20 Nisan 2007 tarihinde Trabzon Cumhuriyet Savcılığı'na bir dosya gönderdiğini ifade eden Cinmen, bu savcılığın 1 Kasım 2007'de görevliler hakkında dava açmaya gerek görmediğini, bu karara yapılan itirazı da Rize Ağır Ceza Mahkemesi'nin 14 Şubat 2008'de reddettiğini hatırlattı.
Trabzon Jandarması'nda Şimşek ve Şahin dışında yargılanan görevli bulunmadığını ve Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz ve diğer üst görevliler hakkında soruşturma açılmasına gerek görülmediğini bildiren Cinmen, 20 Mayıs 2007'de Trabzon Bölge İdare Mahkemesi'ne itirazda bulundukları, itirazın 6 Haziran 2007'de reddedilmesi üzerine de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurduklarını hatırlattı.
Bu konuda girişimlerini sürdürdüklerini açıklayan Cinmen, "Trabzon'da itiraflara rağmen dava birleştirme talebimiz yine reddedildi. Israr edeceğiz" dedi.
İstanbul'da Cerrah için hukuki yollar zorlanıyor
20 Mart'ta İstanbul Valiliği İl İdare Kurulu, cinayet öncesinde Trabzon Emniyeti'nin 17 Şubat 2006'da gönderdiği uyarıları dikkate almamak ve "görevini ihmal"den suçlanan İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah hakkında soruşturma açılmasına izin vermemişti.
Sadece İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, İstihbarat Şubesi büro amiri İbrahim Pala, kısım amiri İbrahim Şevki Eldivan, masa amiri Volkan Altunbulak ve polis memurları Bahadır Tekin ile Özcan Özkan için soruşturma yolu açılmıştı.
Bu yöndeki karara daha önce iki kez itiraz eden müdahil avukatlarının son itirazıyla başlayan süreç Bölge İdare Mahkemesi'nde işliyor. (EÖ)