Bu yıl 11 hizmet kolunda hükümetle toplu görüşme yapmaya yetkili sendikaların sekizi Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu'na (Türkiye Kamu Sen), ikisi Memur Sendikaları Konfederasyonu'na (Memur-Sen), biri ise Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı.
KESK: Toplu sözleşme ve grev hakkını kullanacağız
KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, bu sene toplu görüşmelerde toplu sözleşme ve grev haklarını da kullanacaklarını belirtti.
Tombul, dün (13 Ağustos) KESK'e bağlı sendikaların yöneticileriyle birlikte toplu görüşmeler öncesi taleplerini açıkladığı bir basın toplantısı düzenledi.
Tombul, toplu görüşmelerin seyrine göre 15 gün sürecek toplu görüşmelerin ikinci ya da üçüncü oturumunda Ankara'da bir eylem gerçekleştireceklerini ifade etti.
Yıl sonu enflasyonunun yüzde 12'yi bulacağını ve öncelikle 2006 zararlarının telafi edilmesini isteyen Tombul "Bizim kaybımız sadece yüzde 2.38 değil, yüzde 10'ları geçen bir rakamdır. Ek zam en az yüzde 10 olarak açıklanmalıdır. Bu talebimizi toplu görüşmelerde ifade etmeye devam edeceğiz" dedi.
Memur-Sen: En düşük memur maaşı bin 475 YTL olmalı
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, en düşük memur maaşının bin 475 YTL olmasını talep edeceklerini söyledi.
Aksu Memur-Sen'e bağlı sendika yöneticileriyle birlikte bugün düzenlediği basın toplantısında, grevli toplu sözleşme hakkı, yüzde 10 enflasyon farkı ve kira yardımı isteyeceklerini belirtti.
Aksu, "Madem büyüme var, memura da refah payı olarak aynı oranda zam verilmelidir. Memur ve emeklinin kemer sıkacak takati kalmamış, kredi kartları ve el borçlarının altında ezilmektedir" dedi.
Kamu-Sen: Masaya kendi hesabımızla oturacağız
Kamu-Sen de, 29-30 Temmuz'da Yüksek İstişare Kurulu toplantısında, toplu görüşme süreci ile ilgili tespit ve taleplerini belirlemişti.
Kamu-Sen Genel başkanı Bircan Akyıldız,bu kararlara ilişkin yaptığı açıklamada 2006 yılı kayıplarının mutlaka telafi edilmesi gerektiğini, ortalama memur maaşlarının da çalışan tek kişinin yoksulluk seviyesine çekilmesini talep edeceklerini ifade etti.
Akyıldız, geçen yıllarda toplu görüşme mutabakatında yer aldığı halde uygulanmayan konuların biran önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
"Her türlü hazırlığımızı yaptık. Masaya kendi hesabımızla oturacağız" diyen Bircan Akyıldız, görüşmelerde istedikleri sonucu alamadıkları taktirde her türlü eyleme hazır olduklarını söyledi.
KESK'in talepleri
"Sorun kaynak değil, bu kaynağı kullanırken yapılan siyasal tercihtir" diyen KESK'in hükümetten talepleri şöyle:
"Toplusözleşme ve grev hakkı kullanılabilmeli. 655 YTL olan en maaş 1050 YTL'ye yükseltilmeli. Sosyal haklar günün koşullarına göre yeniden belirlenmeli, yılda iki ikramiye verilmeli. Görev tazminatı tüm kamu çalışanlarına uygulanmalı, 300 YTL kira yardımı verilmeli. Çalışmayan eş için 188 YTL, çocuk için 105 YTL verilmeli. En az 50 çalışanın olduğu işyerlerinde kreş açılmalı. Sözleşmeli istihdama son verilmeli, sözleşmeliler kadroya alınmalı, iş güvencesi sağlanmalı. Siyaset yasağı kaldırılmalı, sürgünlerin mağduriyeti giderilmeli, SSGSS Yasası geri çekilmeli."
Memur-Sen'in talepleri
Memur-Sen'in toplu görüşmelere ilişkin kitapçığında yer verilen bilgilere göre, sendikanın diğer talepleri şöyle:
"Memur sendikalarının kent konseylerine ve insan hakları kuruluna katılımı sağlanmalı. TBMM komisyon ve alt komisyonlarında sendikaları ilgilendiren konularda gözlemci gönderebilmeli. Toplu görüşmelerde, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 'asgari geçim haddi' miktarının esas alınması, katsayı, aylık, taban aylığı ve kıdem aylığı bu kriterlere göre tespit edilmeli."
Görüşmelerin 15 gün içinde sonuçlanması gerekiyor
Yasaya göre, görüşmelerin 15 gün içinde sonuçlanması gerekiyor. Görüşmelerde anlaşma sağlandığı takdirde, taraflar arasında mutabakat metni imzalanarak, Bakanlar Kurulu'na sunulacak.
Anlaşmazlık durumunda ise Yüksek Hakem Kurulu Başkanı ve dört öğretim görevlisinden oluşan Uzlaştırma Kurulu devreye girecek. Kurulun beş gün içerisinde vereceği karara tarafların katılmaları halinde, sonuç mutabakat metni olarak Bakanlar Kurulu'na sunulacak.
Tarafların kurulun kararına katılmaması durumunda, anlaşma ve anlaşmazlık konularının tümü, Bakanlar Kurulu'na gönderilecek.
2002, 2003 ve 2004 yıllarında maaş artışı konusunda taraflar uzlaşmaya varamamış, artış oranları Bakanlar Kurulu tarafından belirlemişti.
Geçen yılki toplu görüşmelerdeyse, hükümetin 5.1'lik zam önerisini Kamu-Sen ve Memur-Sen kabul etmiş; KESK ise şerh koymuş ve hükümetin emekliliğe tabi olmayan ek ödemeleri maaş artışı olarak göstermeye çalıştığını söylemişti. (KÖ/EÖ)