Fotoğraf: Özge Elif Kızıl / AA
Memur ve memur emeklisinin maaşına 2022'nin ilk altı ayı için yüzde 5, ikinci altı ayı yüzde 7, 2023'ün ilk altı ayı yüzde 8, ikinci altı ayı yüzde 6 ve enflasyon farklarından oluşan zam yapıldı.
Zam konusunda anlaşmaya varıldığını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin duyurdu. Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen'le saat 14.30'da yapılacağı duyurulan ortak basın toplantısı, yaklaşık bir buçuk saatlik gecikmenin ardından başladı.
Toplantıda konuşan Bilgin “Sendikalarla uzlaşmak, toplu pazarlık yapmak kolay bir iş değil. Genel hususlarda büyük bir uzlaşmayla buraya geldik” dedi ve Memur-Sen’e teşekkür etti.
3600 ek gösterge sözü
Bilgin “Yaptığımız sözleşmenin kıymetini bilmemiz için, hangi şartlarda imzalandığını asla gözden kaçırmamamız lazım; bütün dünyanın salgınla boğuştuğu bir ortamda uzlaşmaya vardık. Enflasyon altında çalışanlarımızı, yurttaşlarımızı ezdirmeyeceğiz. 2022'nin ilk yarısı için yüzde 5 artı enflasyon farkı, ikinci yarısı için yüzde 7 artı enflasyon farkı oranında maaş zammı önerdik. 2023 içinse yüzde 8 artı 6 zam teklif ettik” dedi.
Bakan Bilgin burada “3600 Ek Gösterge meselesi bu sözleşme döneminde tamamlanacaktır” bilgisini de vererek “Kanun çıkarılması gerekiyor. Biz çalışmayı yapacağız ve TBMM'ye taşıyacağız. Sözleşmeli çalışanlar için 3+1 ilkesini benimsedik. O konuda yerel yönetimlerin yapabileceği haksızlığı gidermek için çalışma yapıldığını belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.
Bilgin, Memur-Sen'in 600 TL'lik seyyanen zam talebine ilişkin de "Seyyanen zam yok, onun yerine sendika üyesi olan çalışanlarımızın toplu sözleşme ikramiyesini 135 TL'den 400 liraya çıkardık" dedi.
Bakan Bilgin'in konuşmasının sonunda, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın açıklama yapmadan toplantıyı bitirdi ve "Ali Bey salon dışında değerlendirme yapacak" demesi dikkat çekti.
Pazarlık süreci
Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen ile hükümet arasında 4,2 milyon kamu emekçisi ile 2,2 milyon kamu emeklisinin 2022 ve 2023’teki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri 2 Ağustos’ta başlamıştı.
Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen toplu sözleşme masasına, taban aylığa 600 lira seyyanen zam, 2022'de yüzde 21, 2023'te yüzde 17 ve iki yılda yüzde 6 refah payı artışı talebiyle oturmuştu.
Belirlenen çalışma takvimine göre görüşmelerin dün saat 24.00’te sonuçlanması gerekiyordu. Görüşmeler gün boyunca devam etti. Sızdırılan haberlerde hükümetin son teklifinin 2022 için yüzde 6+6, 2023 için de yüzde 7+7 olduğu iddia edildi. Seyyanen 200-300 TL zam yapılacağı da iddialar arasında yer aldı. 3600 ek göstergenin metinde yer alacağı ileri sürüldü. Zam oranlarında anlaşmaya varıldığı, hizmet kollarına ilişkin görüşmelerin ise devam ettiği belirtildi.
Daha sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada anlaşmanın olduğu ancak sonucun bugün açıklanacağı duyuruldu. (HA)