Memur sendikaları 2018-2019 Toplu İş Sözleşmesi’nin uzlaşmazlıkla sonuçlanabileceğini söylerken, Başbakan Binali Yıldırım umutlu konuştu.
Başbakan Binali Yıldırım, Singapur'a hareketi öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorusu üzerine memur zamları hakkında açıklama yaptı.
"Gönlümüz çok arzu eder, çok çok fazla verelim ama şartlar ortada bölge şartları ortada dünya şartları ortada. Şu bilinmelidir; memurlarımızı, çalışanlarımızı enflasyonun altında bir ücrete mahkum etmeyeceğiz. Enflasyon kayıplarını vereceğiz. Hatta bazı birtakım yan imkanlarla bunun üzerinde de bazı imkanları sağlamış olacağız.”
Türkiye Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, Türkiye gerçekleriyle örtüşecek yeni teklif gelmemesi durumunda 4. Dönem Toplu Sözleşmesi sürecinin uzlaşmazlıkla sonuçlanabileceğini söyledi.
2018-2019 Toplu İş Sözleşmesi
Tarafalar arasındaki görüşmeler 3 Ağustos'ta başladı.
Hükümeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın başkanlığındaki Kamu İşveren Heyeti, memurları ise 15 kişilik Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti temsil ediyor. Heyetin başkanlığını bu yıl en çok üyeye sahip konfederasyon olan Memur-Sen yürütüyor.
Sözleşmenin imzalanması için 21 Ağustos'a kadar süre var.
14 Ağustos 2017 Pazartesi günü Kamu İşveren Heyeti adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu 2018 ve 2019 yıllarını kapsayan zam teklifini açıkladı.
Heyetin önerisi ilk 6 ay yüzde 3, ikinci 6 ay içinde yüzde 3 olarak zam ve 2019 yılı içinde zam oranı yüzde 3 oldu.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, ise hükümetin teklifine tepki göstererek, 'bu teklife kapalıyız' dedi.
Memur-Sen'in teklifi
Memur-Sen ise üç alternatifli teklif yapıyor.
1- 2018 yılı için yüzde 10 + yüzde 6, 2019 yılı için de yüzde 10 + yüzde 8 zam;
2- 2018 ve 2019 yılında taban aylığa 75'er lira net zam, aylık, taban aylık ve yan ödeme katsayılarına, her iki yılında birinci ve ikinci 6 aylarında yüzde 7'şer zam;
3- 2018'den itibaren ek ödeme oranlarına 15 puan ilave zam, 2018 yılı birinci ve ikinci altı ayında yüzde 6'şar zam, 2019 yılında birinci altı ayda yüzde 10, ikinci altı ayda yüzde 8 zam.
KESK’in teklifi
Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) ise en düşük kamu çalışanı maaşının kira, yakıt, çocuk ve aile yardımı hariç 3 bin 450 liraya çıkarılmasını talep ediyor. KESK'in talepleri arasında performans çalışmalarının sonlandırılması, kira yardımı olarak aylık 427 TL ödenmesi, en az 50 çalışanın bulunduğu işyerlerinde ücretsiz kreş ve bakımevlerinin açılması ve tüm ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması da bulunuyor. (HK)