Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, memur zammı görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadığını Beştepe'de gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı sırasında düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu.
Hükümet memura 2020'de yüzde 3,5+3, 2021'de ise yüzde 3+2,5 zam ve enflasyon farkı teklif etmiş, sendikalar oranı çok düşük bulmuştu.
Memur ve memur emeklilerini ilgilendiren 5. Dönem Toplu Sözleşmesi görüşmelerin 1 Ağustos'ta başladığını söyleyen Selçuk, şunları söyledi:
"Kamu personeline ilişkin harcamaların bütçede artan payına rağmen, iktidarlarımız boyunca kamu çalışanlarına ve emeklilerine enflasyon göz önünde bulundurularak maaş artışı yaptık ve enflasyona ezdirmeme geleneğimizi yürüttük.
TIKLAYIN - Memur-Sen: Bu Teklifi Yok Sayıyoruz
"Sendikalar taleplerini daha da yükseltti"
"Müzakereler devam ederken, maalesef kamu görevlileri sendikaları heyeti, 2020-2021 taleplerini daha da yükselterek ortak noktada buluşma ihtimalini zayıflattı.
"Uzlaşmazlık durumu da her sözleşme gibi bu sözleşmenin de doğal sonuçlarından biri. Bu anlamda ben kamu görevlileri ve emeklilerin 4. Dönem ve önceki dönemlerdeki toplu sözleşmelerde edindikleri kazanımların da aynen korunacağını vurgulamak isterim.
"Dolayısıyla bir hak kaybı gerçekleşmiş olmayacak. Hakem Kurulunun alacağı karar, tüm taraflar için nihai ve bağlayıcı olacaktır."
Hangi sendika, ne talep etmişti?
*Fotoğraflar: Memur-Sen.
- Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen): Taban aylığa seyyanen 200 lira, ilk yıl yüzde 8+7, ikinci yıl yüzde 6+6 zam ve birinci yıl yüzde 3, ikinci yıl yüzde 2 refah payı talep etti. (Memur-Sen toplu sözleşme masasında 11 hizmet kolunun tamamıyla yetkili konfederasyon olma özelliği taşıyor.)
- Türkiye Kamu-Sen: Taban aylığa seyyanen 600 lira, ilk yıl yüzde 10+10, ikinci yıl yüzde 8+8 zam ve her iki yıl için yüzde 3 refah payının yanında memurlara da bayram ikramiyesi talep etti.
- Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK): 2020 için toplam yüzde 38 artış, 2021 yılı için de 2020 enflasyonu artı 3 puan refah payı talep etti.
Bundan sonra ne olacak?
Yasal takvime göre, müzakerelerin 20 Ağustos'a kadar sonuçlanması gerekiyordu.
Uzlaşma sağlanamadığı için, teklifler Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na götürülecek.
Kurulun Ağustos sonuna kadar karar vermesi gerekiyor. (PT)