*Fotoğraf: AA - Arşiv.
Hükümet, 5 milyonu aşkın memur ve memur emeklisinin ekonomik, sosyal ve özlük haklarını iki yıl boyunca belirleyecek olan toplu sözleşme görüşmelerinde kamu emekçilerine beklenenin çok altında bir teklif sundu.
Kamu emekçilerine, 2020 yılı için yüzde 3,5+3, 2021'de yüzde 3+2,5 zam ve enflasyon farkı önerisi getirdi.
"Makul değil malul teklif"
Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, hükümetin teklifi sonrası yaptığı ilk açıklamada "Biz makul teklif istedik, siz malul teklif sundunuz. Bu teklifi yok sayıyoruz" ifadelerini kullandı.
"Kur düştü, faiz oranları düştü, cari fazla var" ifadelerini kullanan Memur-Sen Başkanı, getirilen teklifin dengeleme içirmediğini söyledi.
Hangi sendika, ne talep etmişti?
*Fotoğraflar: Memur-Sen.
- Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen): Taban aylığa seyyanen 200 lira, ilk yıl yüzde 8+7, ikinci yıl yüzde 6+6 zam ve birinci yıl yüzde 3, ikinci yıl yüzde 2 refah payı talep etti. (Memur-Sen toplu sözleşme masasında 11 hizmet kolunun tamamıyla yetkili konfederasyon olma özelliği taşıyor.)
- Türkiye Kamu-Sen: Taban aylığa seyyanen 600 lira, ilk yıl yüzde 10+10, ikinci yıl yüzde 8+8 zam ve her iki yıl için yüzde 3 refah payının yanında memurlara da bayram ikramiyesi talep etti.
- Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK): 2020 için toplam yüzde 38 artış, 2021 yılı için de 2020 enflasyonu artı 3 puan refah payı talep etti.
Uzlaşma sağlanamazsa ne olacak?
Hükümetin sunduğu ve şu an itibarıyla tüm sendikalardan olumsuz tepki alan teklif üzerine Kamu İşveren Heyeti ile memur sendikalarının zam görüşmeleri devam edecek.
Yasal takvime göre, müzakereler 20 Ağustos'a kadar sonuçlanacak. Uzlaşma sağlanamazsa, teklifler Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na götürülecek.
Kurulun Ağustos sonuna kadar karar vermesi gerekiyor. (PT)