Olağanüstü Hal Kapsamında (OHAL) Bazı Tedbirler Alınması Hakkında ilan edilen 686 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 48 üniversiteden 330 akademisyen kamu görevinden çıkarıldı.
İhraç edilen akademisyenler arasında daha önceden istifa etmiş ya da göreviyle ilişiği kesilmiş, dolayısıyla halihazırda memur olmayanlar da bulunuyor.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak ise bu durumun hukuken imkansız olduğunu, istifa eden birinin bir daha memuriyetten çıkarılamayacağını söylüyor.
TIKLAYIN - 5 KHK, 112 ÜNİVERSİTE 4811 AKADEMİSYENE İHRAÇ
Acet: İhraç ettilerse Eylül’den bu yana maaşımı ödemeliler
Memur değilken memuriyetten ihraç edilenlerden biri Çağdaş Acet. Şu an avukatlık stajı yapan Acet, Eylül’de istifa etmişti.
bianet’e konuşan Acet, Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) ile Gümüşhane’de görevliyken geçici görevlendirme ile yüksek lisans eğitimi gördüğü Ankara Üniversitesi’nde çalıştığını aktardı.
Barış bildirisine imza atmasının ardından Ankara Üniversitesi’nin ilişiğini kesmesi üzerine Gümüşhane Üniversitesi’ndeki görevine devam eden Acet, Eylül 2016’da Gümüşhane Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ndeki araştırma görevlisi olduğu işinden istifa etti.
Acet, Ankara Üniversitesi’nde İktisadi İdari Bilimler Fakültesi olmamasına, istifa etmeden önceki kadrosunun Gümüşhane Üniversitesi olmasına rağmen KHK’de Ankara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi olarak gösterilerek ihraç edildi.
KHK'da açık bir şekilde TC kimlik numaralarının yayınlandığını, bu şekilde hedef gösterildiklerini vurgulayan Acet, şimdi, “Eğer personelsem eylülden şubata dek maaşımı ödemeliler” diyerek OHAL işlemlerinin incelenmesi için kurulan komisyona başvuracak.
Erkonan: Geri dönüş hakkımızı tamamen kapamak istediler
Üniversiteden istifa etmesine rağmen KHK ile memuriyetten ihraç edilenlerden biri de Şahika Erkonan. Erkonan da ÖYP ile Gümüşhane Üniversitesi’ne atanan, doktora yaptığı ve görevlendirildiği Ankara Üniversitesi Radyo Televizyon Sinema Bölümü’nden barış bildirisi imzacısı olduğu için hakkında soruşturma açıldı. Erkonan, Gümüşhane’ye geri gönderileceği sırada yürütmeyi durdurma kararı çıktı.
Eylül 2016’da memuriyetten istifa eden Erkonan, KHK ile ihracını “İstifa ile geri dönüş hakkımız olduğu için, bu yolu kapatmak istediler” diye yorumluyor.
Solak-Akman: Ankara'da bir tane imzacı akademisyen bırakmadılar
Memur olmamasına rağmen ihraç edilenlerden biri de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Anabilim Dalı’ndan Yrd. Doç. Dr. İnci Solak Akman.
Solak-Akman’ın üniversiteyle ilişiği “doçentlik dosyasını zamanında teslim etmediği” gerekçesiyle 1 Temmuz’da kesildi.
bianet’e konuşan Solak-Akman idare mahkemesine başvurusu üzerine yürütmeyi durdurma kararı verildiğini, ancak Ankara Üniversitesi’nin kararın verildiği 20 Eylül’den beri kendisine kadro vermediğini aktardı.
YÖK’ten kadro açılmasını beklediklerini ifade eden Solak-Akman “İşe alındıktan sonra atılmayı bekliyordum. Ankara Üniversitesi’nden toplam 91 kişi ihraç edildik. Bir tek barış bildirisi imzacısı kalmadı” diyerek tüm hukuki haklarını kullanacaklarını ekledi. (EA)