Haberin İngilizcesi için tıklayın
Yurtdışında bulunan sanatçı Memet Ali Alabora hakkında Gezi Parkı eylemleri nedeniyle “tutuklamaya yönelik yakalama” kararı çıkartıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine İstanbul 8. Sulh Ceza Hâkimliği’nin verdiği kararda, Alabora hakkında Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasına engellemeye teşebbüs etme’ suçlaması yöneltildi.
Ayrıca Gezi eylemlerinin iç organizasyonun aynı soruşturma kapsamında 1 Kasım 2017'den bu yana tutuklu bulunan iş insanı ve insan hakları aktivisti Osman Kavala tarafından yapıldığı, yurtdışı bağlantısının ise George Soros bağlantılı kuruluşlar olduğu iddia edildi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, G-20 Zirvesi için gittiği Arjantin’den iki gün önce Paraguay’a geçerken yaptığı açıklamada Gezi eylemlerinin iç ayağının Osman Kavala, dış ayağının ise George Soros olduğunu söylemişti.
Suçlamalar
Hürriyet’ten Toygun Atilla’nın haberine göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hasan Yılmaz tarafından hazırlanan ve mahkemeye sunulan tutuklamaya yönelik yakalama talebinde şu gerekçeler sıralandı:
* Alabora’nın Gürcistan ve Arap dünyasındaki ayaklanmalarda rol oynadığı iddia edilen OTPOR lideri Sırp Ivan Maroviç ile İstanbul ve Mısır’da Gezi olayları öncesi yaptığı görüşmeler.
* Alabora, eşi Ayşe Pınar Alabora, Defne Anter, yazar Handan Meltem Arıkan ve reklamcı Metin Osasogie Edomwonyi’nin 18-21 Haziran 2012’de İstanbul’da, 7-15 Temmuz 2012’de ise Mısır’da Ivan Maraviç ile görüştükleri.
* Maroviç’in Mısır’da bulunduğu sırada Kavala’nın da yurtdışında olması.
* Memet Ali Alabora ve Osman Kavala’nın Türkiye’ye dönmelerinin ardından 30 Temmuz 2012’de Mi Minör adlı tiyatro oyununun provalarına başlamaları. Bu oyunda ‘Temsili Ülkenin Başkanına Karşı Ayaklanmanın’ teşvik edilmesi.
* Alabora’nın 2011’de çektiği videolarda “Ayaklan İstanbul” ibarelerinin bulunması.
“Açık Toplum Vakfı ve Anadolu Kültür organizasyonu”
Mahkemenin verdiği “tutuklamaya yönelik yakalama” kararında ise şu ifadeler yer aldı:
“Elde edilen bulgu ve tüm dosya Gezi eylemleri olarak bilinen olayların Osman Kavala önderliğinde Açık Toplum Vakfı ve Anadolu Kültür A.Ş tarafından gerçekleştirilen organizasyon neticesinde planlı ve sistemli olarak gerçekleştirildiği açıktır.
“Nihai amaç ülkedeki şiddet eylemlerini marjinal gruplara ve terör örgütlerine kanalize ederek ülke geneline yayıp kaos ve kargaşa yaratarak mevcut hükümeti işlevsiz hale getirmek olduğu anlaşılmıştır...”
13 kişi gözaltına alınmış 1 kişi tutuklanmıştı
Gezi eylemleri soruşturması kapsamında 16 Kasım 2018’de sivil toplum çalışanları ve akademisyenlere yönelik operasyon düzenlenmiş, 13 kişi gözaltına alınmış, 12 kişi serbest bırakılırken Hollanda merkezli Bernard van Leer Vakfı’nın Türkiye Temsilcisi Yiğit Aksakoğlu tutuklanmıştı.
Gözaltına alınıp serbest bırakılanlardan Yusuf Cıvır da Emniyet tarafından "Gezi parkı olaylarının senarize edildiği Mi Minör oyununun yöneticilerinden" olarak duyurulmuştu.
“Mesele sadece Gezi değil” demişti
Memet Ali Alabora, 30 Mayıs 2013’te attığı “Mesele sadece Gezi Parkı değil arkadaş, sen hala anlamadın mı? Hadi gel. #direngeziparkı” tweet sonrası AKP iktidarına yakın medya ve doğrudan dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan tarafından hedef gösterilmişti.
Alabora attığı tweet’in gerekçesini kamuoyuyla paylaşmak durumunda kalmıştı:
“Benim için mesele Gezi Parkı kadar Emek Sineması’nın yok edilişi, Şehir Tiyatroları’ndaki yönetmelik değişikliği, Devlet Tiyatroları’nın kapanmak üzere oluşu, Kadıköy’deki Kuşdili Çayırı, Haydarpaşa Garı gibi birçok meselenin ifade edilmesi haline geldi. Mesele 'sadece' Gezi Parkı değil derken, bunu kast ediyordum.”
TIKLAYIN - Zaman Tüneliyle Gezi Direnişi
Yeni Şafak hedef gösterdi
Yeni Şafak’ın 10 Haziran 2013’te “Bu ne tesadüf” manşetiyle çıkmış ve Memet Ali Alabora’nın yönettiği ve oynadığı Mi Minör adlı tiyatro oyunu şu ifadelerle hedef gösterilmişti:
“Sivil darbe girişimine dönüştürülen Gezi eylemlerinin kurgulandığını ortaya koyan bilgiler gün yüzüne çıkmaya başladı: İngiltere merkezli bir ajansın desteğiyle İstanbul’da sahnelenen Mi Minör oyununda aylarca eylemlerin provası yapıldı.”
10 Haziran’da Yeni Şafak’ın manşeti üzerine Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenleyen Alabora, can güvenliğinin olmadığını ifade ederek koruma talebinde bulunacağını söylemişti.
Alabora’ya İstanbul Valiliği’nce 14 Ağustos 2013’te koruma verildi.
Erdoğan, Alabora’ya “Sana bunun hesabını soracağız” demişti
Dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan, 15 Haziran 2013’te Ankara Sincan’da düzenlediği mitingde Alabora’nın tweet’ini gündeme getirerek “eğer bu ülkede hukuk varsa sana bunun hesabını soracağız” demişti:
Alabora: Otpor’u ilk kez A Haber’de duydum
Alabora, AKP iktidarı ve AKP’ye yakın medya tarafından hedef gösterilmesi nedeniyle 26 Haziran’da da yazılı bir basın açıklaması yayınlamıştı:
“(…) Ben savaş karşıtı, doğa savunucusu, ifade özgürlüğünü ve demokrasiyi savunan ve her fırsatta her türlü darbeye karşı olduğunu dile getiren bir sanatçıyım. Siyasetçi olmayı hiç düşünmedim, düşünmüyorum.
“Uluslararası Aktörler Federasyonu (FIA) hariç uluslararası hiçbir örgüte, yurtiçinde meslek örgütü hariç hiçbir örgüt ve siyasi partiye üyeliğim bulunmamaktadır.
“Otpor diye bir örgütü hayatımda ilk kez 14 Haziran'da A Haber'de duydum. Adı geçen bu örgütle hiçbir bağlantım yoktur. Gene Sharp'ın adını ilk kez yaklaşık iki hafta önce televizyonda duydum, dolayısıyla kitabından da haberdar değildim.
“2 Haziran'da CNN tarafından röportaj teklifi aldım ve 3 Haziran'da Christian Amanpour'un programında sadece kendi gözlerimle tanık olduklarımı ve yaşadıklarımı anlattım.
“Mesleki kazancım ve kira gelirlerim dışında hiçbir kazancım yoktur. Tüm kazançlarım ve harcamalarım belgelidir.
“Mi Minör oyunu gerek yurtdışından, gerek yurtiçinden hiçbir maddi destek almadan gerçekleştirilmiştir.
“Söylediklerim ve yaptıklarımın sürekli farklı noktalara çekilmesi ile ilgili duyduğum üzüntüyü belirtir, kamuoyunun bilgisine sunarım.”
Gökçek de hedef göstermişti
Dönemin Ankara büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 30 Haziran 2013'te katıldığı bir televizyon programında "Bu olaylar önceden tamamen mizansen. Mehmet Ali Alabora diye bir adam var. O bu olayların baş aktörüdür. Alabora başına gelecekleri bilmiyor. Ama Allah'ın izniyle devlet bunu yakalayacak ve ben onu içeride göreceğim" demişti.
Gökçek, aynı dönem Alabora ile Otpor arasında da bağlantı olduğunu ileri sürmüştü:
"Sırbistan merkezli ve Mısır, Tunus gibi ülkelerde de yönetimlerin devrilmesinde rol oynayan Otpor örgütü temsilcisiyle İstanbul'da görüştü."
TIKLAYIN - Darbe, OTPOR, Melih Gökçek, Cemil Çiçek ve Arkadaşları
Tweet için başlatılan soruşturmalara takipsizlik
Alabora’nın hedef gösterilmesine neden olan “Mesele sadece Gezi Parkı değil arkadaş, sen hala anlamadın mı? Hadi gel.” tweet’iyle ilgili açılan soruşturma 13 Eylül 2013’te takipsizlik kararı verildi.
Aynı sebepten açılan ikinci soruşturma da 7 Ocak 2014’te takipsizlikle sonuçlandı.
Memet Ali Alabora hakkındaGezi direnişinin ardından hedef gösterilmesi nedeniyle Galler’e yerleşti. Meltem Arıkan ve eşi Pınar Öğün ile birlikte ve ‘Exhibit’ isimli kısa filmi yaptı. Pınar Öğün’ün öncülüğünde kurulan Be Aware Production bünyesinde “Enough is Enough”ın yönetmenliğini üstlendi. Oyun 3 Haziran’da Londra’da Türkiyeli seyirciyle buluştu. İlk profesyonel tiyatro deneyimine 1998’de Tiyatro İstanbul sahnesinde sergilenen “Acaba Hangisi?” adlı oyunla başladı. 1995–1997 arasında atv'de yayınlanan A Takımı programında muhabir olarak çalıştı. Kamuoyu Alabora’yı esas olarak 1996’da Kara Melek ve ardından 1999’da Yılan Hikayesi adlı dizilerle tanıdı. 1999’da Türkiye-Yunanistan ortak yapımı Kayıkçı isimli filmde başrolü oynadı. Bir süre Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. Garajistanbul'un kurucularından. 2011-2014 arası Oyuncular Sendikası'nın genel başkanlığını yaptı. Tiyatro oyunları: Acaba Hangisi? (1998), Çiğdem Talu’ya Selam (1998); Uzakta Piyano Sesleri (1999); Hırçın Kız (2003); Histanbul (2008); Muhabir (2009); Mi Minör (2012); Gigen Die Wand (2014) Sinema: Kayıkçı (1999); Sır Çocukları (2003); Hababam Sınıfı Merhaba (2004); Hababam sınıfı Askerde (2005); Ayın Karanlık Yüzü (2005); Maskeli Beşler İntikam Peşinde (2005); Dondurmam Gaymak (2005); Hababam Sınıfı Üç Buçuk (2006); Eve Dönüş (2006); Gölge (2008); 7 Kocalı Hürmüz (2009) Dizi: Kara Melek (1996); Yılan Hikayesi (1999); Canım Kocacım (2003); Hayalet (2004); Karınca Yuvası (2006); Galip Derviş (2013) Ayrıca 1995-1997 arası A Takımı’nda muhabirlik yaptı ve 2010’da Heberler adlı TV şovunu hazırladı. 1977 İstanbul doğumlu. |
(EKN)