Türkiye Yazarlar Sendikası ve Milas Belediyesi’nin işbirliği ile düzenlenen “Melih Cevdet Anday Şiir Günleri” Milas’ın Ören beldesinde yapıldı. Törende Melih Cevdet Anday Şiir Ödülü Ülkü Tamer’e verildi.
Ülkü Tamer kimdir? |
Ülkü Tamer, 20 Şubat 1937’de Antep’te doğdu. Robert Kolej'den 1958 yılında mezun oldu. Yayıncılık, oyunculuk ve çevirmenlik yaptı ve 1950'li yıllarda İkinci Yeni şiir akımında yer aldı. Şiirleri 1954'den itibaren Kaynak, Pazar Postası, Yeditepe, Yeni Dergi, Papirus, Sanat Olayı gibi dergilerde yayımladı. 1967'de Yeditepe Şiir Armağanı'nı kazandı. |
Etkinlik kapsamında Ören’deki Melih Cevdet Anday Parkı'ndaki şairin heykeline çiçek bırakıldı ve “Melih Cevdet Anday’ın Şiiri” üzerine panel düzenlendi.
Panelde Nurullah Can, Ertan Mısırlı ve Hakkı Zariç, Garip şiirinden günümüze Melih Cevdet şiiri, etkilerinden söz etti.
Ülkü Tamer de Melih Cevdet’in kişiliği, arkadaşlığı, ustalığı ve şiiri üzerine dinleyicilere görüşlerini anlattı. Ülkü Tamer ile birlikte Melih Cevdet Anday Günleri’nin onur konuğu olan Suna Anday, Melih Cevdet ile ilgili birkaç anısını izleyicilerle paylaştı.
Etkinlik kapsamında gerçekleştirilen ödül töreninde Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Ülkü Tamer’e ödülünü takdim etti.
Kimlere verilmişti?
Bu seneki seçici kurulunda Sennur Sezer, Eray Canberk, Egemen Berköz, Refik Durbaş, Leyla Şahin ve Enver Ercan’ın yer aldığı ödül, daha önce Küçük İskender, Özdemir İnce, Ahmet Erhan, Nihat Behram, Metin Cengiz, Süreyya Berfe, Hüseyin Yurttaş, İsmail Uyaroğlu ve Turgay Fişekçi’ye verilmişti. (EA)
Melih Cevdet Anday |
1915’te İstanbul'da doğan Melih Cevdet Anday ortaokula kadar İstanbul'da eğitim gördü. Liseyi ise Ankara'da, Gazi Lisesi'nde tamamladı. Lisede okuduğu sırada, Orhan Veli ve Oktay Rifat ile tanıştı. Liseyi bitirdikten sonra bir süre Hukuk Fakültesi'ne devam eden Anday daha sonra Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi'ne kaydoldu. Ancak Devlet Demiryolları'nda memur olarak çalıştığı için öğrenimine devam edemedi. Çalıştığı kuruluş tarafından sosyoloji öğrenimi görmek için Belçika'ya gönderildi. Ukde isimli şiiri 1936'da Varlık Dergisi'nde yayımlanan Anday’ın eserleri daha sonra Ses, Yaprak, Yeditepe, Papirüs, Yeni Ufuklar, Yeni Dergi, Soyut, Ataç, Dönem, Yön gibi dergilerde yayınlandı. Orhan Veli ve Oktay Rifat ile birlikte 1941 yılında Garip isimli şiir kitapla edebiyattaki Garip akımını başlattı. 1953-1954 yılları arasında Akşam Gazetesi'nin edebiyat ve sanat sayfasını hazırlad, Doğan Kardeş Yayınları'nda çeviriler yaptı. Buradaki görevinden de aynı sebeple ayrılmak zorunda kaldı. 1958'den itibaren; Tercüman, Büyük Gazete, Yeni Tanin ve İkdam'da kendi adıyla ve çeşitli takma adlarla denemeler ve makaleler yazdı, tefrika romanlar yayınladı. 1960'tan 1997’ye kadar Cumhuriyet'te köşe yazıları yazdı. 1956'da yayınladığı Yanyana isimli şiir kitabı, 1964'te yasaklandı. Anday gerek şiir kitaplarıyla, gerekse daha sonraları yöneldiği roman ve tiyatro alanlarındaki yapıtlarıyla birçok ödül aldı. İstanbul Belediye Konservatuarı Tiyatro Bölümü'nde diksiyon, özel bir tiyatro okulunda mitoloji dersleri veren Anday 1964-1969 yılları arasında TRT'de yönetim kurulu üyeliği, 1979-1980 yıllarında da Paris'te eğitim müşavirliği görevlerinde bulundu. Solunum ve böbrek yetmezliği tanısıyla Marmara Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi'ne kaldırılan Melih Cevdet Anday, 28 Kasım 2002'de 87 yaşındayken vefat etti. Büyükada mezarlığında toprağa verildi. |