Haberin İngilizcesi için tıklayın
Öğrencilerin ve akademisyenlerin 6 buçuk ay süren direnişinin ardından Cumhurbaşkanı kararnamesiyle görevden alınan Melih Bulu, karara inanmadı.
Görevden alındığı haberlerine İnstgram hesabından tepki gösteren Melih Bulu, haberin 'yalan' olduğunu iddia etti. Daha önce hakkında çıkan istifa haberine ilişkin yaptığı açıklamaya atıf yaparak, "Hakkımda şu an Twitter gündeminde olan konuya cevabım yine eskiden çıkan asılsız haberle aynıdır; Peki bundan şeyin haberi var mı? Mesela benim:)" diye yazdı.
Melih Bulu bu paylaşımını kısa bir süre sonra sildi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafını paylaştı.
TIKLAYIN-Akademisyenler ve öğrenciler: Birbirimizden güç alacağız
TIKLAYIN-Öğrenciler kapısı kilitlenen kampüse girdi: "Kayyımlar gidecek"
TIKLAYIN-"Gençler dünyanın seyrini değiştirmek istiyor"
Ne olmuştu?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2 Ocak'ta, 2015'te AKP'den milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu'yu Boğaziçi Üniversitesi'ne kararname ile rektör olarak atadı.
2002'de Sarıyer AKP İlçe Örgütü'nün kuruluşunda yer alan Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesi'ne atanmasına öğrenciler ve akademisyenler tepki gösterdi.
İlk defa üniversite dışından bir rektör atanmasına da karşı çıkan ve Bulu'nun "kayyım" olduğunu söyleyen öğrenciler, 4 Ocak'ta Boğaziçi Üniversitesi'nde eylem düzenledi. Polis, öğrencilere biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etti. Üniversite kapısına kelepçe vuruldu.
Bulu'yu protesto eden Boğaziçi Üniversitesi'nden akademisyenler de rektör devir-teslim törenine tepki göstererek Rektörlük binasına sırt dönme eylemi başlattı.
Polis, gösterilere katılan öğrencilerin evlerini bastı. Çok sayıda öğrenci gözaltına alındı. 4 Ocak'tan beri farklı yerlerde ve şekillerde devam eden eylemlere polis her seferinde müdahale etti.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun resim sergisi nedeniyle LGBTİ+'ları ve öğrencileri hedef göstermesinden sonraki eylemlerde polis üniversiteye de girdi.
Boğaziçi öğrencilerine İzmir, Ankara, Samsun gibi birçok şehirden ve üniversiteden de destek geldi. Boğaziçi protestolarına katılan öğrencilerden en az 600'ü gözaltına alındı, 25'i aşkın kişiye ev hapsi cezası verildi. Protestolar nedeniyle tutuklanan 11 öğrenci peyderpey serbest bırakıldı.
"Kayyım rektör istemiyoruz", "Melih Bulu istifa" diyen öğrenciler, mezunlar, çalışanlar ve akademisyenler protestolarını 4 Ocak'tan bu yana sürdürüyordu. (RT)