Anayasa değişikliği görüşmelerinin başlamasıyla, kadınlar "hayır" demeye başlamıştı. Erkek erkeğe yapılan bu görüşmelere, kadınların yok sayıldığı bir anayasaya, mücadeleyle edindikleri kazanımların ellerinden alınmasına "hayır" diyorlardı.
Bu sene 8 Mart kampanyaları da "hayır"la birleşti. Haftasonu birçok ilde yapılan 8 Mart kutlamalarında, kadınlar "Tek Başına Olmaz, Hayır" diyerek seslerini yükseltti.
Hayır Diyen Kadınlar’dan Melek Özman, neden "hayır" dediklerini bianet’e anlattı
“Biz tek adam yönetimine olduğu gibi, tek kadın yönetimine de hayır diyoruz” diyen Özman, sözlerine “Biz gücün, yasamadan yürütmeye, yargıya, bu kadar yetkinin herhangi bir şekilde tek kişide toplanmasına hayır diyoruz” diye devam etti.
“Bir kadının başkan seçilmesi şu an içinde bulunduğumuz koşullarda çok mümkün değil ama biz hayatımızın yetkisini hiç kimseye vermemek için mücadele ediyoruz.
“Biz her kadının evinden, mahallesinden siyasete katılabildiği, gücün herkes tarafından paylaşılarak yok edildiği bir yönetim isterken, bu kadar antidemokratik bir başkanlığa evet dememiz mümkün değil.
“Anlatmakta bile zorlanıyorum. Şu durumda neden bir hayır kampanyası yapmamız gerektiğine bile zor ikna olduk çünkü her şey çok açık. Ben kadınların hayır diyeceğine inanıyorum.”
“Gelecekte kadınlar aynı haklar için mücadele etmek zorunda kalmasın diye”
Hayır Diyen Kadınlar, gerekçelerini şöyle sıralıyor:
Biz kadınlar, evden meclise her alanda tek adam yönetimine hayır diyoruz. Hayatlarımız ve geleceğimizin bir kişinin iki dudağı arasından çıkacak kelama bağlanmasına hayır diyoruz. Evde, mahallede, mecliste, devlette, sözün-kararın-yetkinin eşit paylaşıldığı, eşitlikçi, katılımcı bir demokrasi istiyoruz. Bütün bu demokrasi düşümüzün tam tersi olduğu için başkanlığa hayır diyoruz. Yapılma sürecinde de kadınların katılmadığı, tepeden inme bir referandum bu. Biz hiçbir alanda yok sayılmamak, boyunduruk altına alınmamak, kimseyi tepemize çıkarmamak için de hayır diyoruz. Kazanımlarımız için hayır diyoruz. Biz dişimizle tırnağımızla yol açtık. Bu kazanımlarımızın geri alınmasına hayır diyoruz. Aynı zamanda, gelecekte kadınlar aynı haklar için mücadele etmek zorunda kalmasın, hayatları bizim kadar zor, yolları dar olmasın diye hayır diyoruz. |
Hayır Diyen Kadınlar hakkında
Aralık 2016’da "OHAL, Referandum - Başkanlık” gündemiyle bir araya gelen feministler, çeşitli siyasi partilerden, sendikalardan, kadın, LGBTİ örgütü-grubu- #OHALdeNapcaz hashtagiyle sosyal medyada eylemler yapan kadınlar, Ocak ayında kadın milletvekillerine açık bir mektup yazarak “Biz şimdi bu mektubu yazabiliyor, bize dayatılanlara HAYIR diyebiliyorsak, sizler o mecliste bizleri temsil edebiliyorsanız, kadınlar yüz yıldır özgürlük mücadelesinden vaz geçmediği içindir. Siz de vazgeçmeyin!” dedi.