Fotoğraf: PEN International
Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
5 yılı aşkın süredir tutuklu olan gazeteci Nedim Türfent'e Avusturalya'dan destek ve dayanışma geldi.
MA'nın haberine göre, PEN Melbourne'nin "Hapishanedeki Yazarlar" programının Eş Direktörü Jackie Mansourian, Türfent'e onur üyeliği verilmesine karar verdiklerini ve bu durumu kendisine de ilettiklerini belirterek, Türfent'e bu öneriye kabul ettiği için teşekkür etti.
Nedim Türfent de, Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nden gönderdiği teşekkür mesajında şöyle dedi:
"Duvarların bu yakasında yaş alıp dururken, kuşkusuz dünyanın dört bir yanından inanılmaz destekler aldık. Bu destek ve dayanışmanın düşünce özgürlüğüne sunulduğunu bir an için bile aklımızdan çıkarmadık. Bugün kalemimize bahşedilen bu onur, yıllar önce kalemimizi elimize alırken yüreğimizde filizlenen inancı perçinlemiştir.
"Bu inanç, kalemin ve sözün gücüne dairdir. Bu onur, sınırların en öte yakasından gelerek her birimizin arasına egemenlerce konulmak istenen sınırları tek kalemde silmiştir. Bu anlamlı üyelikten dolayı tüm PEN üyelerine şükranlarımı sunarım."
Türfent'e geçen yıl da PEN İngiltere onur üyeliği vermişti.
"Pêgermok" isimli köşesinde bianet'e yazıyor
Nedim Türfent, Türkçe "Volta" anlamına gelen "Pêgermok" isimli köşesinde bianet'e yazıyor. Türfent'in yazılarını okumak için tıklayın.
Ne olmuştu?
12 Mayıs 2016'da, içinde bulunduğu aracın Van girişinde durdurulması sonrası gözaltına alındı. 13 Mayıs'ta Yüksekova Savcılığı'ndaki ifade işlemlerinin ardından "Örgüte üye olmak" iddiasıyla tutuklama talebiyle sevk edildiği mahkemece tutuklandı.
Karar Hükmünde Kararname (KHK) ile Kasım 2016'da kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri olan Nedim Türfent, Hakkari Yüksekova'da ilan edilen sokağa çıkma yasağı sonrasında yaşanan hak ihlallerini haberleştirmişti.
Bu süreçte sosyal medyadaki kimi hesaplardan Türfent'i tehdit eden paylaşımlar yapıldı.
İddianame tutukluluğundan 13 ay sonra düzenlendi, 14 Haziran 2017'de ilk duruşması görüldüğünde Türfent 399 gündür hapisteydi.
Aleyhine konuşan 20 sanıktan 19'u alınan ilk ifadelerini işkence altında verdiklerini söyleyerek duruşmalarda ifadelerini geri çektiler. Ancak mahkeme bu beyanları hiçe sayarak ilk tanık ifadeleri üzerinden Türfent'i Aralık 2017'de 8 yıl 9 ay hapis cezasına mahkum etti.
Türfent, yargılama sırasındaki pek çok ihlalden biri olan duruşmalara fiziken katılma hakkından da mahrum bırakıldı. 21 Mayıs 2019 tarihinde ise cezası Yargıtay tarafından onandı.
Türfent'in Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yaptığı bireysel başvuru ise değerlendirilmeyi bekliyor. (KÖ)