KESK'e bağlı Haber Sen, Türkiye çapında PTT'de örgütlü olduğu yerlerde bir günlük greve gidiyor.
Devlet kurumu Posta ve Telgraf Teşkilatı'nda (PTT) değişiklikler öngören "PTT A.Ş. Yasa Tasarı" yarın meclis komisyonunda görüşülecek. Greve Haber Sen'in yanında Bagimsiz Haber-Sen (BASK), Birlik Haber-Sen (MEMUR-SEN) ve Turk Haber-Sen'in (KAMU SEN) de katılması bekleniyor.
"Zaten PTT'de 15 bin taşeron var"
Haber Sen Genel Başkanı Ufuk Beytekin, bu yasa tasarısı ile 30 bin PTT çalışanının güvencesiz çalışma koşulları dayatılacağını söyledi.
"Zaten PTT'de hali hazırda 2009'dan beri 15 bin taşeron işçi var. Bu işçiler güvencesiz, kıdem tazminatsız, asgari ücretle, 12 saat mesai ile çalıştırılıyorlar. Şimdi tasarı ise devlet memuru statüsündeki 30 bin çalışanın bu statüsü değiştirilmek isteniyor.
"İdari hizmet sözleşmesi diye bir şey uyduruyorlar; kanunu dayanağı yok. Devlet güvencesindeki çalışanlar güvencesizliğe itiliyorlar. Bu sözleşme ile önceden belli olan yasal haklar sürekli değişen yönetmeliklerin eline bırakılacak. Bu köleleştirme demek."
"Devlet kurumu şirketleşecek"
Tasarının devlet kurumu olan PTT'yi şirketleştirerek özelleştirmenin yolunu açtığını söyleyen Beytekin, PTT'nin bütün hizmetlerinin ücretli hale getirileceğini belirtti.
"PTT, 173 yıldır posta dağıtımı yapıyor. Kaliteli mi yapıyor. Anket sayfasına bakın müşterilerin yüzde 93'ü kaliteli hizmet diyor. Etkin mi yapıyor. Evet. Her köy, kasaba, belde ilçe her yerde hizmet veriyor. Rekabete de mevcut. Kargo şirketleri, bankalar olmasına rağmen havale ve kargoda rekabete dayalı sunum sağlıyor.
"Her işlem ücretli olacak"
"Tasarıının ilk maddesi 'tüm kullanıcılar için karşılanabilir bir ücret' diyor. İşte bu madde tasarının bütün ruhunu ve amacını anlatıyor. Herkese karşılanabilir bir ücret demek halkın parası kadar itibar hizmet alması demek. Yoksul kesim için karşılanabilir ücret diye bir şey olamaz.
"Yarın diğer özelleştirmelerde olduğu gibi PTT'de her işleme para vermek zorunda kalınacak. Zaten şu anda telefon fatura ödemelerinden 1 lira alınıyor. Bundan sonra da bütün ödemelerde işlem harcı, masrafı altında para alınacak.
"Devlet tekeli, taşeron tekeli olmasın" diyen Beytekin, yasa tasarısının geri çekilmesini ve taşeron işçilerin devlet kadrosuna alınmasını talep ediyor. (NV)