Robot köpekler, ABD-Meksika sınırında test ediliyor/Ghost Robotics
ABD, Meksika sınırındaki Gümrük ve Sınır Koruma (CBP) varlığını güçlendirmek amacıyla güney sınırlarında robot köpekleri test etmeye başladı.
EuroNews'un haberine göre, girişim, insan hakları ve medeni haklar savunucuları ve bazı siyaset insanları arasında infial yarattı.
Demokrat kongre üyesi Alexandria Ocasio-Cortez, Twitter'daki haberlere "Her iki partinin de sonu gelmez kamu parasını militarizasyona akıtmadaki başarılarını ispat için dişleri ve tırnağıyla savaşmaları utanç verici" diyerek tepki gösterdi.
It’s shameful how both parties fight tooth + nail to defend their ability to pump endless public money into militarization.
— Alexandria Ocasio-Cortez (@AOC) February 5, 2022
From tanks in police depts to corrupt military contracts, funding this violence is bipartisan + non-controversial, yet healthcare + housing isn’t. It’s BS. https://t.co/rIPMfjE8NV
Robotlar ne yapıyor?
Robot köpekler, orduyla çalışan bir güvenlik teknolojisi şirketi olan Ghost Robotics tarafından üretiliyor. Ghost Robotics, hafif silah üretiminde uzmanlaşmış olan Sword International ile ortaklaşa, robota 30x optik zoom, karanlıkta nişan almayı sağlayan termal kamera ve 2 km etkili menzile sahip insansız bir tüfek ekleyerek epeyce tartışmaya yol açmışlardı.
Ancak sınır boyunca konuşlandırılması planlanan robotlar silahsız.
ABD İç Güvenlik Bakanlığı'nın (DHS) blogunda yer alan bir makalede robot köpeklerin CBP personelinin "destek pençesi" olacakları ifade edilyor.
DHS Bilim ve Teknoloji Müdürlüğü program yöneticisi Brenda Long, "Güney sınırı insanlar ve köpeklerin başa çıkabilecekleri bir yer değil, tam da o yüzden bir makine orada mükemmel iş görebilir." dedi.
Boston Dynamics robotları artık kapıları açabiliyor
Ghost Robotics'in baş ürün sorumlusu Gavin Kenneally'ye göre, robotlar "kum, kaya ve tepeler dahil her türlü doğal arazinin yanı sıra merdiven gibi insan yapımı ortamları" da aşabiliyor.
Plan, makinelerin sınırda devriye gezmesi, yol alırken video çekmeleri ve çevrelerini taramalarını kapsıyor. Bu durum, sınıra yakın yerlerde yaşayanların rızaları olmaksızın gözetlenmesine imkan vermesi dolayısıyla da mahremiyet kaygılarını gündeme getiriyor.
Elektronik Sınır Vakfı, kolluk güçlerine yalnızca belirli veya aşırı durumlar için tahsis edilen teknolojilerin daha sonra bu kayıtların dışında kullanıldıklarını hatırlatarak, yetki aşımı olasılığı dolayısıyla gelişmelerden duydukları rahatsızlığı dile getirdi.
Honolulu polis müdürlüğü, geçtiğimiz yıl Boston Dynamics'in ürettiği robot köpeklere yatırım yapmış ama sonunda polis bu robotları evsizleri göz taramasından geçirmek için kullanmaya kalkınca ağır eleştirilere uğramıştı. New York'ta da polis, halkın tepkisi karşısında bu robot köpekleri kullanmaktan vazgeçmek zorunda kaldı.
ABD-Meksika sınırında sığınmacıların uğradığı muameleler
DHS'ye daha fazla güç ve teknoloji tahisis edilmesi de bazı çevrelerde ayrıca tedirginlik yaratıyor. Bu bakanlık, son yıllarda sınırda sığınmacılara yönelik muamelelri nedeniyle soruşturma altındaydı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, 2016 ve 2021 arasında başta CBP görevlileri ve Sınır Devriyeleri olmak üzere çeşitli DHS bileşenlerinde sığınma başvurusunda bulunanlara yönelik bedensel ve cinsel istismar dahil olmak üzere suistimal ve istismar konulu 160 iç soruşturma raporunun işleme konulduğunu ortaya çıkardı.
İnsan hakları kuruluşları uyarıyor: "Yapmayın"
Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) Twitter'da "DHS'nin robot devriye köpeklerini sınırlarında kullanma planı, inşa halinde bir sivil özgürlükler felaketidir" dedi.
"Hükümet bu tehlikeli teklifi geri çekmeli ve Biden yönetimi, ülkemizin göçmen karşıtı bir distopyaya kaymasını frenlemeli".
Robot köpeklerin sınır boyunca demirbaş olarak bulundurulup bulundurulmayacağı ve projenin maliyeti henüz açıklanmadı, ancak DHS, denemeyi "başarılı" olarak nitelendirdi. Blogda yer alan makalede "Gelecekte, sahada robot 'Fido'nun CBP personeliyle yan yana yürüdüğünü görürseniz şaşırmayın" denildi.
(AEK)