*Fotoğraf: Pixabay.
Meksika Yüksek Mahkemesi Başkanı Arturo Zaldivar, 11 yargıçtan sekizinin uyuşturucunun sağlık yasası kapsamındaki yasağının anayasaya aykırı olduğunu ilan eden kararı desteklemesinin ardından, "Bugün özgürlükler için tarihi bir gün," dedi.
Karar, Kongre'nin ülkenin en yüksek mahkemesi tarafından belirlenen 30 Nisan tarihine kadar keyfi amaçlı esrar kullanımına izin veren yasayı çıkaramamasından sonra geldi.
Dönüm noktası olan yasa tasarısı Mart ayında alt meclis tarafından onaylandı, ancak yine de üst meclis olan Senato tarafından nihai onaya ihtiyacı var.
Nisan ayında, Senato'daki iktidar çoğunluğu, yasayla ilgili nihai tartışmayı Eylül ayına kadar ertelemeyi düşündüğünü söyledi.
Yüksek Mahkeme, Kongre'yi "yasal kesinlik oluşturmak için" gerekli mevzuatı çıkarmaya çağırdı.
- NOT: Tıbbi amaçlar için esrar kullanımı Meksika'da Haziran 2017'den bu yana suç olmaktan çıkarıldı.
Yasal engeller
Bir sivil toplum kuruluşu olan Mexico United Against Crime, kararın marihuana üretimi, bulundurma ve nakliyesi gibi "tüketimi gerçekleştirmek için gerekli faaliyetleri suç olmaktan çıkarmadığını" söyledi.
Kararın "esrarın tüketimi, ekimi ve dağıtımı ile ilgili yasal bir boşluk bıraktığını" da sözlerine ekledi ve Kongre'yi gerekli mevzuatı çıkarmaya çağırdı.
Meksika Esrar Araştırmaları Derneği'nin bir parçası olan kıdemli esrar yasallaştırma aktivisti Jorge Hernandez Tinajero da duyuruya şüpheyle yaklaştı.
"Daha ileri gitmeye cesaret edemiyorlar" dedi ve keyfi amaçlı kullanıcıların esrar bulundurmak için hala yasal engellerle karşılaştıklarını da sözlerine ekledi.
Elementa haklar grubu direktörü Adriana Muro, mahkeme kararının bir sonucu olarak, eğlence amaçlı kullanıcıların ulusal sağlık düzenleyicisi Cofepris'ten daha kolay izin alabilmeleri olduğunu söyledi.
Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nde anayasa hukukçusu ve profesör olan Francisco Burgoa, bunun ticarileştirmeye veya halihazırda izin verilen beş gramdan fazla kişisel sahipliğe kapı açmadığını söyledi.
Mevzuat, 126 milyon kişiye ev sahipliği yapan Meksika'yı, Uruguay ve Kanada da dahil olmak üzere sadece birkaç ülkeden biri haline getirecek ve esrarı eğlence amaçlı kullanım için yasallaştıracak.
Dünyada marijuananın yasal olduğu ülkeler
Birçok Güney Amerika ve Avrupa ülkesinde marijuana kullanımı yasadışı olsa bile kişisel kullanım hoş görülüyor.
Marijuananın yasal ya da kısmen yasal sayıldığı ülkeler şöyle;
- Çekya: Kişisel kullanım için 15 grama kadar taşımak ve 2013’ten itibaren tıbbi vakalarda kullanılması yasal.
- Hollanda: Hollanda'da legal marijuana satışı lisanslı '"coffee shop" aracılığı ile günde 5 gram limiti ve 18 yaş üzerine kimlik gösterme koşuluyla gerçekleşiyor.
- Ekvador: Kişisel kullanım için 15 grama kadar taşımak yasal.
- Jamaika: Kullanmak (25 Şubat 2015) itibariyle serbest bırakıldı.
- Kolombiya: Kişisel kullanım için 22 grama kadar taşımak yasal fakat satışı yasa dışı.
- Kuzey Kore: Kuzey Kore’de marijuana kullanmak, satmak, yetiştirmek ve nakletmek üzerinde bir yasak bulunmuyor.
- Peru: Kişisel kullanım için 8 grama kadar taşımak yasal.
- Uruguay: Uruguay, marijuana üretiminden satışına ve tüketimine uzanan zinciri tamamen yasallaştıran ilk ülke olmuştu. Daha yürürlüğe girmeyen yasaya göre, marijuana satın almak ya da yetiştirmek isteyen kişilerin 18 yaşını doldurmuş olması ve resmi mercilere başvuru yapması şart koşuluyor.
- Kanada: Kanada'da, esrarın keyif amaçlı kullanılması, 2018 yılında, Senato'da 29 oya karşı 52 oyla yasallaştırılmıştır. Yasa, esrarın ne şekilde yetiştirileceğini, dağıtılacağını ve satılacağını düzenliyor. Kullanıcıların kamusal alanlarda esrar içip içemeyeceğine eyalet yönetimleri karar verecek.
- ABD'de üç eyalette: ABD'nin California, Nevada ve Massachusetts eyaletleri 2016'da keyif için esrar kullanılmasının yasallaştırılması yönünde karar verdi.
- Lüksemburg hazırlanıyor: Lüksemburg, keyif amaçlı esrar üretimi ve kullanımını yasallaştıran ilk Avrupa ülkesi olmaya hazırlanıyor. İki sene içinde hayata geçirilmesi planlanan tasarıya göre, 18 yaşını geçen herkes yasal olarak keyif amaçlı esrar satın alabilecek
Marijuana nasıl yasadışı hale geldi?
Her devletin kendi yönetmeliği olmasıyla birlikte marihuana kullanımının uluslararası düzeyde kontrol altına alınması 1915 yılında Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda, Çin, Honduras ve Norveç arasında imzalanan Uluslararası Afyon Sözleşmesi ile başladı.
1919 yılında Versay Anlaşmasına dahil edilen düzenleme ile birlikte uluslararası alanda yürürlüğe girmiş oldu.
(PT)