Haberin Kürtçesi için tıklayın
Meksika Yüksek Mahkemesi, Coahuila eyaletinin kürtaj yaptırımlarını ceza kanunundan kaldırmasını emretti. Yasağa karşı kadınlar aylarca sokaklarda eylem yaptı.
TIKLAYIN - Af Örgütü güncellenen kürtaj politikasını yayımladı
Meksika Yüksek Mahkemesi Başkanı Arturo Zaldivar, kararı tüm kadınlar, özellikle de en savunmasız olanlar için “bir dönüm noktası” olarak selamladı.
Birçok eyalette Kürtaja erişim kısıtlı
Yüksek Mahkeme Yargıcı Luis Maria Aguilar da, hareketi “kadın hakları için tarihi bir adım” olarak nitelendirdi. 10 yargıç tarafından yapılan oylama, yasalarını yeni sıkılaştıran Teksas sınırındaki bir kuzey Meksika eyaleti olan Coahuila’da kürtajla ilgili bir ceza yasasına karşı çıkan 2018 tarihli bir davaya dayanıyor.
Kürtaj şu anda ülkenin dördü hariç tüm eyaletlerinde ciddi şekilde kısıtlanmış durumda. Dünyanın en büyük ikinci Katolik ülkesindeki karar, mahkemelerin artık kürtaj davalarını kovuşturamayacağı anlamına geliyor ve Arjantin’de bu yılın başlarında yürürlüğe giren tarihi yasallaştırmayı takip ediyor. Karar, ülke genelinde kürtajın suç olmaktan çıkarılmasının önünü açabilir.
Yüzlerce yoksul Meksikalı kadın kürtaj nedeniyle yargılanırken, en az birkaç düzine hapis cezasına çarptırıldı.
Zaldivar, oylama sonucunun ülkedeki tüm yargıçlar için zorunlu bir kriter oluşturduğunu ve kürtaj yaptıran herhangi bir kadının mahkeme ve anayasa kriterlerini ihlal etmeden yargılanmasını artık mümkün kılmadığını söyledi.
Kürtaj 26 ülkede halen tamamen yasak
Selay Dalaklı'nın haberine göre kürtaj hakkında daha çok veri paylaşmak mümkün olsa da aslında bu kadarı bile bu konuda iki temel sonuca varmamızı sağlıyor:
Kürtajın bir ülkede yasal olup olmaması o ülkede kürtaj yaptıran kadınların sayısı ya da oranı üzerinde büyük bir etkiye sahip değil ve -belki de daha önemlisi- güvenli olmayan şartlarda gerçekleştirilen kürtajlar kadınların hayati tehlikeyle karşı karşıya kalmasına, hatta bazı durumlarda yaşamını yitirmesine sebep oluyor.
Diğer bir deyişle, kürtajı yasaklamak kürtajları durdurmuyor, sadece güvensiz ve sağlıksız koşullarda gerçekleştirilmesine sebep oluyor.
Peki, kürtajın yasallığı konusunda dünyadaki durum ne? Kürtaj hangi ülkelerde yasal? Hangi ülkelerde belli koşullar altında gerçekleştirilebiliyor?
Dünya Nüfus Araştırması (World Population Review) 2020 verilerine göre, kürtaj dünyanın 26 ülkesinde -kadının sağlığı veya hayatının tehlikede olduğu durumlar da dahil olmak üzere- tamamen yasak.
Bu ülkelerin arasında Amerika ülkeleri Honduras, Nikaragua, El Salvador, Surinam, Haiti, Jamaika ve Dominik Cumhuriyeti; Afrika ülkeleri Moritanya, Senegal, Sierra Leone, Kongo, Angola ve Madagaskar; Mısır, Irak ve Filipinler de var.
37 ülkede ise kürtaja yalnızca anne adayının hayatı ya da sağlığı tehlikede olduğu durumlarda izin veriliyor.
Dünya Nüfus Araştırması'nın paylaştığı bu listede Türkiye hamile kalan bireylerin talep etmeleri halinde kürtaj olabildiği ülkeler arasında gösteriliyor.
TIKLAYIN - "Kürtaj yasak" algısıyla kadınlar merdiven altına yönleniyor
(EMK)