Dünya Sağlık Örgütü (WHO) domuz gribiyle ilgili açıklamasında, salgını durdurmaya çalışmanın elverişsiz olduğunu duyurdu.
Associated Press'in haberine göre, Meksika'da hastalıktan ölenlerin sayısının 152, hastalığa yakalananların sayısınınsa yaklaşık 2 bin olduğu tahmin ediliyor. Habere göre ABD'de beş eyalette toplam 50 kişi hastalığa yakalandı. Dünyanın diğer bölgelerinde, altısı Kanada'da, biri İspanya'da, biri İskoçya'da, toplam 79 vaka daha var.
WHO'ya göre, çabalar hastalığın yayılmasının azaltılmasına odaklanmalı. Örgüt, Amerika kıtasında ABD, Meksika ve Kanada'daki vakaları anımsatarak, kendi salgın modeline göre, düzeyi "Aşama 4" olarak belirledi. Bu aşama insandan insana bulaşarak topluluk düzeyinde salgın anlamına geliyor. Bu, geniş çaplı bir salgın riskinin ciddi oranda artması demek. "Aşama 5" virüsün bir bölgede en az iki ülkede yayılmış olması, "Aşama 6" da farklı bir bölgede en az bir ülkede salgın bulunması anlamına geliyor.
"Sınırları kapatmayın"
Sağlık Örgütü sınırların kapanmamasını ve uluslararası seyahatlerin sınırlanmamasını tavsiye etti. Bir yandan mevsimsel grip aşılarının üretiminin devamından yana olan WHO, domuz gribine neden olan A/H1N1 virüsüne karşı özel bir aşı geliştirilmesine de yardımcı olacağını duyurdu.
Türkiye Sağlık Bakanlığı, dün havaalanlarında kontrollere başladığını duyurmuştu.
Domuz gribi
Domuz gribine yakalandığı sanılan kişilerde mevsimlik grip hastalığına benzer belirtiler görülüyor. Bunlar yüksek ateş, halsizlik, iştahsızlık ve öksürük. Bazı hastalar burun akması, boğaz ağrısı, mide bulantısı, kusma ve ishal gibi belirtiler de gösteriyor.
Hastalık domuz eti yemekle değil, solunum ve temas yoluyla bulaşıyor.
Domuz gribi, domuzlarda görülen bulaşma oranı yüksek bir solunum hastalığı. Birçok farklı virüs tipiyle ortaya çıkabiliyor. Domuzlar bu hastalığa karşı aşılanıyorlar.
Bazen domuzlar birden çok virüsle aynı anda bu hastalığa yakalanıyor. Bu durumda birden çok farklı kaynaktan gelen genleri içeren yeni bir grip virüsü ortaya çıkabiliyor. Bu da virüsün domuzlardan başka canlı türlerini etkilemesine yol açıyor. (TK)